4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir'de gümüş balığı sorunu

Beyşehir Gölü'nde levrek ve sazan balığından sonra üçüncü tür olarak ortaya çıkan ve göldeki balık türlerinin larvasını yiyerek balık türlerinin yok olmasına neden olan gümüş balığı'nın hızlı bir şekilde üremesi Beyşehirli balıkçıları endişelendirmeye başladı.

Avlanma izni olmayan Gümüş Balığı'nın avlanmak suretiyle göldeki sayılarının azaltılması yoluna giden sektör temsilcilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na yaptığı müracaatlar olumlu sonuç vermiş ve gümüş balığı'nın Beyşehir Gölü'nde kısmi olarak avlanması için özel izin çıkmıştı. Ancak, getirilen avlanma izninin Karaburun, Gölyaka ve Tolca kıyıları olmak üzere 3 noktada uygulanması nedeniyle beklenen verimi alamayan sektör temsilcileri av izninin daha geniş saha için verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, deniz balığı olarakta bilinen gümüş balığı'nın gölde hızla yaygınlaşmasının balıkçılık sektörüne büyük bir darbe indirdiğini söyledi. Larva ile sualtı hayvancıklarıyla beslenen bir tür olan gümüş balığı'nın gölde yaşayan ve ekonomik değeri olan sazan ve levrek gibi su ürünlerinin üreme döneminde yumurtalarını yiyerek bu balıkların neslini devam ettirmesinin önünde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Erol Erdoğan, "Gümüş balığının çoğalmasını azaltmak için avlanması gerektiğine kanaat getirdik. Avlayarak hem gölde daha fazla yaygınlaşmasını önlemeyi, hem de yeni bir pazar oluşturmayı hedefliyorduk. Ancak, Bakanlık tarafından izin verilen sahil kesimlerinde avlanabilecek düzeyde Gümüş balığına rastlayamadık. Bu yüzden, gümüş balığını şu an için avlayamıyoruz. Avlanma için gölün tamamının serbest hale getirilmesini istiyoruz" dedi.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, oldukça küçük bir yapıya sahip gümüş balığı'nın sadece kıyılarda özel ağlarla avlanabilen bir tür olduğunu belirterek, "Sektör temsilcilerinin talebi doğrultusunda kendi gösterdikleri yerlerde gümüş balığı avına Bakanlığımızca izin verildi. Bunun dışındaki sahalarda gümüş avı yapılabilmesi şu anda mümkün değil" diye konuştu. Göldeki gümüş balığı populasyon durumunun henüz ne olduğunun bilinmediğini, bu nedenle miktarı konusunda şu anda rakamsal ifadelerde bulunmanın mümkün olmadığını ifade eden Karşıyaka, gölün coğrafi şartlarının elverdiği 3 noktada gümüş avına balıkçıların istediği özel iznin verildiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 16:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?