7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir'de kene paniği!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde son bir yıl içerisinde biri ölümle sonuçlanan, iki kene vakasının test sonuçlarının pozitif olarak çıkması bölgede endişeye yol açtı.

Yaz mevsimi ile birlikte çok sayıda festival ve etkinliğin yapılacağı Beyşehir yöresinde kene vakaları nedeniyle tedirginlik yaşanıyor. Aynı tedirginlik bölgeye gelen piknikçilerde de göze çarpıyor. Beyşehir'de hastalık taşıyan keneler konusunda riskli bölgeler arasına girerken, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Tugay Gözeller, Beyşehir halkının bundan sonra vakalar konusunda daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

Kene ısırmasına bağlı KKKA hastalığı konusunda ilk belirtilerin spesifik olarak başladığını, basit bir gribal enfeksiyon gibi görülebildiğini vurgulayan Dr. Gözeller, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, eklem ağrıları, halsizlik ile başlayan belirtilerin ileriki safhalarda kanamalar şekilde cereyan edebildiğini söyledi.

Deri ve cilt altı, burun ve dişeti kanamaları, balgamda kan görülmesi ile seyreden hastalığın şok denilen safhaya kadar gidebileceğini belirten Dr. Gözeller, bu tür bulguların görülmesi halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğine dikkat çekti.

Beyşehir'de geçtiğimiz yıl Akçabelen beldesinde kene ısırmasına bağlı KKKA hastalığından sonuçları pozitif çıkan bir vaka olduğunu da hatırlatan Dr. Gözeller, şüpheli olarak hastaneye sevk edilen ilk vakanın erken zamanda teşhis edilmesinden dolayı ölüm olayının yaşanmadığını belirtti.

HASTALIKLI KENELER GÖÇMEN KUŞLARLA MI GELDİ?

Hastalıklı kenelerin Beyşehir bölgesine göçmen kuşlar aracılığıyla gelmiş olduğunu düşündüklerini belirten Dr. Gözeller, bölgeye dışarıdan hayvan girişi ile olabilme ihtimalini ise araştırdıklarını vurgulayarak, "Ama yaptığımız araştırmalarda, Akçabelen ve Kurucuova beldelerine son bir yıl içerisinde dışarıdan hayvan girişi olmamış. Biz yine de bu ihtimali araştırıyoruz ama göçmen kuşlar vasıtasıyla gelmiş olabilme ihtimalini yüksek olarak değerlendiriyoruz" dedi. Bu bölgelerde kene ısırmalarına bağlı KKKA hastalığı vakalarının görülmesinin ardından vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Dr.Gözeller, vatandaşların bilinçli hareket etmesi ve konuya bilinçli yaklaşılması halinde kene hastalıklı olsa dahi hastalık yapmadan kurtulma imkanlarının mevcut olduğunu belirtti.

Halkın öncelikle dikkat etmesi gerekenin, kırsal bölgelere gittiğinde koyu renkli elbiseler yerine açık renkli elbiseler giymesi olduğunu dile getiren Dr. Gözeller, şu uyarıları yaptı:

"Vatandaşlarımıza kapalı giysiler giymesini öneriyoruz. Ayrıca, eczanelerde satılan haşere, sinek ve böcek kovucu spreyler var. Bunlar da vücudumuzun açık yerlerine sürülürse, diğer haşerelerde olduğu gibi keneler de insan vücuduna yaklaşmayacaktır. Buna dikkat edilmeli. Piknik alanlarından ve kırsal bölgelerden eve gelindiğinde ise vücut keneye karşı mutlaka kontrol edilmeli, her nokta ayrıntısına kadar incelenmeli. Çünkü, vücuda yapışan kene çoğu zaman hissedilmiyor, uzun zaman orada kalabiliyor.

Eğer vücuda yapışan bir kene varsa, ne kadar kısa süre içerisinde çıkarılırsa hastalığı bulaştırma riski de o ölçüde azalıyor. Çıkarılma hadisesinde ise dikkat edilmesi gereken hususlar var. Halkımızın katran, alkol ve üzerine sigara basma gibi değişik yöntemlerle vücudundan keneleri çıkardığını biliyoruz. Bunlar yanlış şeyler ve hastalığın kene tarafından vücuda enjekte edilmesine imkan sağlayan yöntemlerdir. Keneyi çıkarma teknikleri vardır ve sağlık kuruluşlarımızda çalışan tüm personelimiz bu yöntemi bilmektedir.

Sağlık ocaklarında çalışan ebe ve hemşire personelimiz dahi kenenin vücuttan nasıl çıkarılacağını verilen eğitim çalışmalarının ardından çok iyi biliyor. O yüzden, vücuda yapışan bir kene varsa, mutlaka sağlık personelimiz tarafından tekniği ile çıkarılması en doğru hareket olacaktır."

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 09:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?