6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir'de sudak avı yasağı kalktı

Beyşehir Gölü'nde sudak balığı avlanma yasağı bugünden itibaren kalkıyor.

Beyşehir Gölü'ndeki sudak neslini koruyabilmek için Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi'nin önderliğinde başlatılan “sudak avı yasağı” bugünden itibaren kalkıyor.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, birçok Avrupa ülkesine ihraç edildiği için bölgede ekonomik değeri ile bilinen sanayi tipi sudak balığının resmi avlanma yasağının 1 Temmuz 2008 tarihinde sona erdiğini hatırlatarak, “Ancak Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi olarak gölde 15 Mart'ta resmi olarak başlayan ve yaklaşık 3,5 ay süren resmi yasağın süresini balık neslini artırabilmek için biraz daha uzatmak istedik. 1 Temmuz 2008 tarihinde resmi balık av yasağı sona ermesine rağmen Beyşehir Gölü'nde gönüllü olarak yasağın Aralık ayına kadar devam etmesi yönünde bir karar aldık. Ancak aldığımız kararın uygulanmasında başarı sağladığımızı görünce, 15 gün önceden bu yasağa son vermek istedik. 15 Kasım tarihi itibariyle Beyşehir Gölü'nde sudak balığı avı yeniden başladı” dedi.

Beyşehir Gölü'nde son yıllarda sudak balığı neslinin giderek azaldığından yakındıklarını dile getiren Erdoğan, resmi yasağa balıkçılar olarak ekledikleri gönüllülük esasına dayalı yasak kararının ise olumlu sonuçlarını aldıklarını söyledi.

8 aylık dönemde sudak balığı avı yapılmamasının neslinin gelişmesine önemli katkılar sağladığını gözlediklerini kaydeden Erdoğan, “Sudak balıkları avlanmadığı bu uzun süreli dönemde gelişip neslini devam ettirdi ve kısa sürede istenen boya ulaştı. Gümüş balığı ile beslendiği için normalde 2,5 yıllık sürede ulaşabileceği iriliğe daha 5-6 aylıkken ulaşmaya başladılar. Bu olumlu gelişmeleri gözledikten sonra gönüllü olarak başlattığımız bu yasağa 15 gün öncesinden son verme kararı aldık. Her dönem olduğu gibi 26 santimden küçük sudak balığı gölümüzde yine avlanamayacak. Beyşehir Gölü'nde uyguladığımız bu karara uyan balıkçılarımızdaki bilincin önemli ölçüde arttığını müşahede ediyoruz. Artık Beyşehir Gölü'nde bilinçsiz avcılık döneminin bundan böyle tarihe karışacağını umuyorum. Çünkü balıkçılar bilinçli hareket ettiklerinde nasıl kazanım elde edebileceklerini bu süreçte çok iyi gördü. Beyşehir Gölü'nde 8 ay aradan sonra yeniden başlayacak sudak avı ile birlikte bölgemizdeki fabrikalarımızda yeniden faaliyetin başlayacağını ve eski günlere dönüşün olacağını umuyoruz. İnşallah bol sudak avı bölgemizdeki su ürünleri ihracatına da olumlu katkılar yapacak” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 12:56:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?