4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir'de sular çekiliyor

beyşehirTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde, yaz mevsimiyle birlikte artan tarımsal su kullanımı, su seviyesinin yeniden azalmaya başlamasına neden oldu. 

Beyşehir Gölü sahillerinde Temmuz ayıyla birlikte su seviyesinin düşmesine paralel olarak çekilme ve bataklık görüntüleri yeniden oluşmaya başlarken, bu durum yöre sakinlerini üzüyor. Göl kenarında restoran ve motel işletmeciliği yapan Kazım Göker, Beyşehir Gölü'ndeki çekilmenin bu yıl erken başladığını söyledi. Her yıl aynı sorunla yüz yüze geldiklerini ancak, bu yıl Haziran ayının ortalarında göl sularının çekilmeye başladığına şahit olduklarını dile getiren Göker, "Biz, bu yıl yağışların bol olması nedeniyle, hiç istemediğimiz halde Ağustos ayında böyle bir durum yaşayacağımızı düşünürken, tarımsal sulamanın daha fazla olması nedeniyle gölde erken çekilme başladı. Suların çekilmesiyle birlikte göl kıyılarında bataklık ve pislik görüntüleri oluştu. Benim işletmem de göl sahilinde. Plaj eski görüntüsünü yitirdi. Eskiden iskeleden suya atlayarak göle girenler şimdi ise sahilde 400-500 metre mesafe yürümek durumunda kalıyor. Yine iskele üzerinden göle artık olta atılamıyor. Göl sularının çekilmesi ve çevredeki aşırı otlanma nedeniyle artık işletmemde bulunan jet ski, su bisikletleri, motorlu su teknelerini kullanamaz olduk. Bu durum bölgemiz turizmine zarar veriyor" dedi. 

Göldeki sular çekilmeden önce tesislerin önündeki kıyılarda leyleklerin konakladığını ve ortaya seyrine doyum olmayan güzellikler çıktığını belirten Göker, "Oysa sular çekildikten sonra leylekler de uğramaz oldu. Hatta, onlar için ağaç direkten bir yuva dahi yapmıştık. Göl sularının çekilmesi ve doğal güzelliklerin yok olmaya başlaması onları da olumsuz yönde etkiliyor" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 13:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?