7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir'de tek tür balık dönemi

Konya Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, son yıllarda bilinçsiz avcılık nedeniyle sudak türünün neslinin yok olmaya yüz tutmaya başlamasının ardından Beyşehir gölünde yaygın olarak hakimiyetini sürdüren tek balığın sazangiller kaldığını söyledi.

Uzun yıllar önce onlarca türün yaşadığı Beyşehir Gölü’nde yapılan levrek aşılamasının ardından tür sayısının iki türe indiğini hatırlatan Nurettin Karşıyaka, “Halk arasında levrek olarak bilinen sudak balığının da son yıllarda neslinin kaybolmaya yüz tutması ile birlikte Beyşehir Gölü’nde hakimiyetini sürdüren halkın ekonomik olarak değerlendirebildiği tek balık türü sazangiller kaldı” dedi.

Beyşehir Gölü’nde görülmeye başlayan gümüş balığının ekonomik değeri olmaması nedeniyle balıkçılar tarafından avının yapılmadığını, söylenenlerin aksine henüz çok fazla hakimiyetinin hissedilmediğini de belirten Karşıyaka, “Beyşehir Gölü’nde avlanan sazan balıkları yöre halkı ve balıkçılar için çok büyük önem arz ediyor. Fletosu olmadığı için ihracatı olmayan ancak iç piyasada lezzeti nedeniyle tercih edilen ve büyük rağbet gören Beyşehir Gölü sazan balığındaki popülasyonun artırılmasına yönelik Tarım İlçe Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı artırdık. Bu kapsamda son üç yılda 1 milyonun üzerinde yavru sazan balığını Beyşehir Gölü sularıyla buluşturduk. Kısa zamanda büyüyen yavru sazanlar sazangil popülasyonunun gölde artmasına olumlu katkılar sağladı” diye konuştu.

Karşıyaka, Beyşehir Gölü’nde son 15 yılın hakimiyeti hissedilen iki türünden birisi olarak kabul edilen sudak balığının ihracatının yapılması nedeniyle yöre için büyük önemli olduğunu, çok sayıda balık fabrikasının da bu yüzden faaliyete geçtiğini hatırlatarak, “Ancak sudak balığı nesli Beyşehir Gölü’nde bilinçsiz avcılık nedeniyle azalınca, fabrikaların büyük bölümü kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Yasak olmasına rağmen 22 santimden küçük levrek balıkları yaygın olarak avlandığı dönemlerde avlanmaya başlayınca gölde üreme döneminde üreme yapacak büyüklükte balık kalmadı ve üreme olmayınca balık nesli kendiliğinden kaybolmaya yüz tuttu. Bu yüzden birçok fabrika kapanmak ya da faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Halen birkaç tanesi ise deniz balığı işleyerek ayakta kalmaya çalışıyor. Balıkçılarımıza tavsiyemiz, bilinçsiz avcılık yapmamalarıdır. Aksi halde şu an gölün tek ekonomik değeri olan türü sazangiller de gelecekte yol olmaya yüz tutabilecektir. Tarım İlçe Müdürlüğü olarak sazangil popülasyonunun azalmaması için gerekli hassasiyeti ve çalışmaları sürdürüyoruz. Aynı duyarlılığı bu işten ekmek yiyen balıkçılarımızdan da bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Beyşehir Gölü Havzası’nda sudak balığının yok olması ile birlikte balıkçılık sektöründen geçinen 2 binin üzerinde kişinin işsiz kaldığı ve iş bulmak amacıyla çevre il ve ilçelere göç ettiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 16:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?