6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir'de yağış rekoru kırıldı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bu yılının ilk 3 aylık döneminde yağış rekoru kırıldı.

Beyşehir Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nün yaptığı ölçümlere göre, bu yılının Ocak, Şubat, Mart döneminde ilçede metrekareye toplam 250 kilogram yağış düştü.

Geçen yılın 12 aylık döneminde Beyşehir'de toprağa düşen yağışın metrekareye 379 kilogram olduğu göz önüne alındığında, bu yılın ilk üç aylık döneminde ulaşılan veriler önümüzdeki aylar açısından umut oldu.

Alınan bilgiye göre, Beyşehir'de Ocak ayın metrekareye 71.3, Şubat ayında 121.9 ve Mart ayında 57.1 kilogrram yağış düştü. Nisan ayının ilk haftasında ise metrekareye düşen yağış 34.6 kilograma ulaştı. 2009 yılında en fazla yağış rekorunun kırıldığı ay Şubat dönemi oldu.

2008 yılının sonbahar döneminde olduğu gibi 2009 yılının ilk dört aylık sürecinde toprağa düşen bol yağış, Beyşehirli çiftçiler kadar Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün geleceği için de umut oldu. Beyşehir Gölü'nde son yılların en büyük doluluk oranı yaşanırken, Gembos Ovası'ndan gelen takviye sular ve regülatör kapaklarının kapatılması sonucu su seviyesinde geçen yıla göre yaklaşık 1.5 metrelik yükselme yaşandı.

Beyşehir Gölü su seviyesinin yükselmesi bölgede yat turizminde faaliyet gösteren işletmecileri de sevindirdi. Gezinti yatı işletmecisi Ahmet Bülbül, Beyşehir Gölü'nde 5 yıldır adalara yat turu düzenlediğini belirtirken, "5 yıl öncesini de çok iyi hatırlıyorum. Göl su seviyesi oldukça düşüktü. Su seviyesinin düşük olması nedeniyle özellikle yaz döneminde yatlarımız göl üzerinde zorla seyir yapıyordu. Bu yıl ise su seviyesi geçen yıla göre yaklaşık 1.5 metre daha yükseldi. O yüzden bu yaz döneminde yatların seyir zorluğu yaşamayacağını düşünüyoruz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 11:00:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?