7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehir'den silah devlerine av tüfeği

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Üzümlü beldesinde faaliyet gösteren Torun Silah Fabrikası, 2008 yılında 10 milyon dolarlık av tüfeği ihraç etmeyi hedefliyor.

Torun Silah Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silah fabrikasını, küçük bir dağ kasabası olan Üzümlü'de 1997 yılında kurduklarını söyledi.

Torun, ilk olarak iç piyasa için av tüfeği, havalı tüfek ve kuru sıkı ses tabancası üretmeye başlayan silah fabrikasının, 2007 yılında kapasitesini artırarak bugün 7 bin 500'ü açık, 15 bin metre karelik kapalı alanda 250 kişiye iş imkanı sağladığını anlattı.
2006 yılından bu yana yükselen bir ivmeyle av tüfeğinde hem üretim, hem de ihracat payını artırdıklarını vurgulayan Torun, dünya pazarında birçok modelle aranan ve tanınan bir marka olma yolunda hızla ilerlediklerini dile getirdi.

Düşük kura bağlı ihracatta yaşanan güçlükler nedeniyle personel sayısını son bir yılda 180'e düşürdüklerini dile getiren Torun, şunları kaydetti:

''2007 yılında Smith&Wesson ile Savage Gun firmalarına yaptığımız ihracat tutarı 6 milyon 280 bin dolar civarında gerçekleşti. Aynı dönemde iç piyasaya sunulan ürünlerden, ÖTV ve KDV olarak ekonomiye 300 bin YTL'lik bir katkı sağladık. 2008 yılındaki ihracat hedefimizi 10 milyon dolar olarak belirledik. 2009 yılında ise hedefimizi daha da büyütebilmek adına, şu anda proje kapsamında bulunan M24 modeli olarak tanınan yivli silah üretimini Türkiye'de ilk kez gerçekleştirmek için çalışmalarımız sürüyor.''

-DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORLAR-

Daha fazla üretim ve istihdam için KDV ve ÖTV miktarlarının daha da aşağı seviyelere çekilmesini istediklerini söyleyen Torun, ''Sigorta primlerinin düşürülmesi, yivsiz av tüfekleri ruhsat harçlarının düşürülmesi, sanayi elektrik tutarlarında indirime gidilmesi, düşük faizli uzun vadeli teşvik kredileri sağlanması öncelikli beklentilerimizdir'' dedi.

Torun, ayrıca, ihracatçı firmaların düşük kurlarda oluşan dalgalanmalardan etkilenmemesi için, ihracat bedellerinin serbest piyasa kurlarından farklı tutulmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 12:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?