6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Beyşehir'e 15 bin yavru sazan

Konya'da göl ve göletlerin balık stoğu artırılıyor. Bu kapsamda Beyşehir Gölü'ne 150 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.

Konya'da, 2009 yılı balıklandırma programı kapsamında yapılan faaliyetlerle bazı göl ve göletlere bırakılan pullu sazan yavrusu miktarı 352 bine ulaşacak.

Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Beyşehir Gölü'ndeki balık stoklarını daha da artırmak amacıyla göle 150 bin adet sazan yavrusu salındığını söyledi.

Antalya Kepez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen sazan yavrularının Beyşehir Gölü ile birlikte Doğanhisar'da 6, Seydişehir'de 3 göletle buluşturulacağını belirten Erdoğan, “Akşehir Gölü'nün su tutması nedeniyle bu bölgede tekrar avcılık faaliyetlerinin başlaması amacıyla yavru sazan bırakılacak. Konya'da bu kapsamda bırakacağımız sazan yavrusu sayısı toplam 352 bin adet olacak. 3 gram ağırlığında olan bu yavrular, iyi beslenme ortamı bulabildiği takdirde 2 yıl içerisinde 1 kilogramlık ağırlığa ulaşabilecek. Avcılarımızdan isteğimiz, balık stoklarının daha iyi noktalara gelebilmesi için, yasak dönemde avlanma yapmamalarıdır. Tarım İl Müdürlüğü olarak yaptığımız bu faaliyet sembolik olarak düşünülmeli ve avcıların da bu işe tam sahiplenmesiyle balık stoklarının daha iyi noktalara geleceği bilinmelidir. Asıl gölü koruyacak olanlar balıkçılardır.”

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, Beyşehir Gölü'nün geçtiğimiz yıllarda da balıklandırıldığını hatırlatarak, “Geçen yıllarda bırakılan miktar daha fazlaydı. Bu yıl ise üretim az olduğu için salınan yavru sazan sayısı 150 bin oldu. Ancak, burada asıl önemli olan göle balık bırakmak değil, göldeki balığı korumak gerektiğidir. Göldeki balığı korursak, balık atma ihtiyacı duymayacağız. Yasak dönemde gerek Tarım İlçe Müdürlüğü, gerekse Jandarma güçleriyle gece gündüz demeden göldeki balık neslini korumak maksadıyla büyük bir çabanın içerisine giriyoruz. Lakin, bu balıkları daha çok avcı camiasının koruması lazım. Çünkü, göldeki balıklar onların ekmek teknesidir. Bu arada, balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gereklidir. Özellikle gündüz saat 10.00'dan akşam saat 19.00'a kadar balıkların kokuşarak zayi olmaması için göle ağ atılmamalıdır. Bu faaliyetler daha serin saatler olan 19.00 ile saat 10.00 arasında olmalıdır. Beyşehir Gölü bizim canımız, ciğerimiz. Beyşehir'in da aynı zamanda sembolüdür. Balıkçılarımız yaz sezonunda da yasak sezonda da belirttiğimiz bu kurallara mutlaka uymalıdır. Ağ gözük açıklığına dikkat edilmeli, boy tahditlerine mutlaka uyulmalıdır”dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 13:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?