4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Beyşehir'in derinliği 5 metreye düştü

Konya İl Genel Meclisi Beyşehir Gölü Araştırma Komisyonu raporuna göre, Beyşehir Gölü'nün 25 yıl önce 20 metre olan derinliği bugün yapılan ölçümlerde 5 metre 60 santimetreye düştü.

Komisyon Başkanı İzzet Taşçı, Beyşehir Gölü'nün 25-30 yıl önceki büyüsünün kaybolduğunu, geriye çalılarla kaplı, balıkları tükenmiş bir göl kaldığını söyledi.

Kuraklığa yanlış tarım politikalarının da eklenmesiyle gölün suyunun tükendiğini ifade eden Taşçı, "Yaptığımız araştırmalara göre, Beyşehir Gölü'nün derinliği 5 metre 60 santimetreye düştü. Artık gölü eski haline getirmek imkansız" dedi.

DSİ'nin gerçekleri kabul etmeye yanaşmadığını savunan Taşçı, "Artık ülkenin her kurumunun daha şeffaf ve çevreci olma zorunluluğu var. Türkiye'de kuruyan 1 milyon 300 bin hektar sulak alanı, ülke bütçesini ayırsak yerine koyamayız. Şimdiye kadar Beyşehir Gölü ile ilgili çok şey söylendi. Ancak artık 'ya bugün ya hiç' diyebileceğimiz bir noktadayız" diye konuştu.

Araştırma Komisyonu Rapor Editörü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da, gölün başlıca sorunlarının yağış yetersizliği, gölün kirletilmesi ve aşırı su çekimi olduğunu ifade etti.

Gölde yoğun bir kirlilik olduğunu ve buna bağlı otlanmanın oluştuğunu bildiren Babaoğlu, "Göldeki balık sayısı oldukça azalmış. Yaptığımız araştırmalarda gölün ötrofik duruma gelebileceğini belirledik. Yani canlıların, havasızlık nedeniyle gölde yaşayamaması söz konusu olabilir" diye konuştu.

Raporda yer alan önlemlerden bazıları şunlar:

* Gölün biyolojik dengesinin yeniden tesisi projesi ve gümüş balığı tehdidinin ortadan kaldırılması,
* Gölün temizlenmesi ve su seviyesini artırıcı projeler uygulanması,
* Gölün kirlenmesinin azaltılması için göl tabanının taranması,
* Kanalizasyon arıtma,
* Organik tarıma geçilmesi,
* Balıkçılar ve halkın eğitilmesi,
* Gölün tek elden yönetiminin sağlanması,
* Kuru tarım tekniklerinin geliştirilmesi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 17:08:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?