7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Beyşehirli üreticiler tedirgin

BEYŞEHİR GÖLÜ HAVZASI'NDA MEYVEDE RİSKLİ DÖNEM

Son yılların en sıcak kışını yaşayan Beyşehir Gölü Havzası'nda meyve ağaçlarının bundan zarar görebileceği belirtildi.

Konya'nın Beyşehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Ocak ayı ortalarına gelinmesine rağmen Beyşehir Gölü Havzası'nda henüz beyaz örtünün olmamasının özellikle meyve üreticileri açısından risk oluşturduğunu söyledi. Beyşehir Gölü kıyısında son yıllarda elma, kiraz gibi meyve ürünlerinin yetiştirilmesinde artış olduğunu dile getiren Ersözlü, havaların bu yıl ılıman gitmesi ve kar yağışı olmaması nedeniyle yanılarak bazı ağaçların dallarında çiçeklenme ve tomurcuklanma görüldüğünü söyledi.

Ersözlü, meyve ağaçlarının da yanılarak çiçeklenmesi halinde ürün kaybı yaşanabileceğine dikkat çekerek, yöredeki üreticilerin bu tedirginliği yaşadığını dile getirdi. Meyve ağaçlarının uyanarak tomurcuklanma ve çiçeklenmeye gitmesinin üreticiye zarar vereceğini, muhtemel soğuk günlerde üşüyen ağaçlarda ürün kaybı yaşanabileceğini belirten Ersözlü, şunları kaydetti:

“Bu yıl Beyşehir Gölü Havzası'nda hububatta bir endişemiz yok. Çünkü, çiftçilerimiz uyarılarımızı dikkate alarak tam zamanında ekim yaptı. Konya'da, şu anda hububat yönünden en iyi yerlerden birisi de Beyşehir Gölü Havzası'ndaki ekili araziler. Ancak meyve üreticilerimiz için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Ocak ayı ortalarına gelmemize rağmen bölgemiz hala kar yağışı görmedi. Artık kar yağışı bekliyoruz. Çünkü kar yağışı berekettir. 10 santim kar yağması 1 aylık yağmura bedeldir. Kar yağması ayrıca arazideki ürünün üzerini bir yorgan gibi örter ve dondan, ayazdan korur. Ayrıca, bölgemizdeki göl ve su kaynaklarına da bereket getirir.”

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 11:35:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?