6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Bir batında beşiz kuzuladı

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Doğanbey beldesinde bir çiftçinin evinde beslediği koyun, bir batında beşiz kuzu dünyaya getirdi.

Aşağı Mahalle'de oturan çiftçi Hüseyin Çamlıca, koyunculuk mesleğini bıraktıktan sonra evinin bahçesinde iki koyun yetiştirdiğini, bunlardan birinin ikiz, diğerinin ise bir batında beş tane birden kuzu dünyaya getirince hayretler içerisinde kaldığını ifade ederek, "İkiz beklerken, beşiz dünyaya geldi. Bu kuzular bize ilkbaharı müjdeledi. Şimdi onlara adeta kendi çocuklarım gibi bakıyorum" dedi. Çamlıca, "Tek kuzulayan olmadı. Biri ikiz, diğeri ise normal doğumla beşiz kuzu dünyaya getirdi. Şimdi 4-5 gün önce doğan kuzuları saman balyaları arasında büyütüyoruz. Bu kuzular bir anda evimizin, çocuklarımızın neşe kaynağı haline geldi. 40 sene bu mesleği yaptım, koyunlarda hiç beşiz doğuma rastlamadım. Kasabada doğumu duyan tüm besiciler hayretler içerisinde kaldı. Bizim için beklenmedik bir durum oldu. Birkaç gün yaşayınca, artık yaşayacaklarına olan kanaatim de geldi" şeklinde konuştu.

Doğum olayını gerçekleştiren veteriner hekim Hüseyin Ok ise, koyunlarda beşiz doğumun çok nadir görülen bir durum olduğunu söyledi. Bir batında ikiz, üçüz, hatta dördüz kuzu dünyaya gelmesinin normal olduğunu, ancak beşiz doğumun ender görülmesi nedeniyle hayvancılık tıbbında ilgiyle karşılandığını dile getiren veteriner hekim Ok, şu bilgileri aktardı:

"Doğumunu gerçekleştirdiğimiz koyun ırkı Sakız dediğimiz türden. Bu tür kültür ırklarında ikizden dördüze kadar olağan doğumlar yaşanıyor ama beşiz çok nadiren görülüyor. Doğum yapacak hayvanların beslenmesine ve bakımına dikkat edilirse, genetik yapının da buna katkısıyla bu türde çok sayıda dünyaya gelen yavrulara rastlamak çok zor değil. Koyun yetiştiren bu çiftçimiz ise, tavsiyelerimize uyup beslenmesini ve bakımını iyi yaptığı için beşiz bir kuzunun sahibi oldu. Kuzuların sağlıkları yerinde. Koruyucu tedavileri yapıldı. Herhangi bir sıkıntı yok ve hepsinin birden yaşaması da kuvvetle muhtemel. Halk arasında pırıt olarak adlandırılan Sakız cinsi olan bu ırk koyunlar ülkemizin sütçül ırklarından. Şu anda bu koyunun dünyaya getirdiği beş kuzu, anne sütünün yanı sıra çocuk biberonu takviyesi ile besleniyor. 8-10 günlük kritik evre atlatıldığında normal büyüme dönemi içerisine girmesini bekliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 21:40:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?