7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Bisikletlilere ceza yağıyor

Bisiklet ve motosiklet kullanımı acısından ''Türkiye'nin Çin'i'' olarak nitelendirilen Konya'da, bisiklet sürücülerine kırmızı ışık ihlali, yanlış şerit kullanma gibi hatalardan ceza yazılıyor.

AA muhabirinin Konya Emniyet Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, her evde bir bisikletin bulunduğu yer olarak bilinen Konya'da havaların ısınmasıyla birlikte 7'den 70'e birçok kişi, ulaşımını bisiklet ve motosikletle sağlıyor.

Çocuklar okulların tatile girmesinden sonra bisikletleriyle sokaklarda gezerken, birçok kişi iş yerine, alışverişine ya da günlük işlerini yapmak için kent merkezlerine bisiklet ve motosikletle gidiyor.

Bu kadar yoğun bisikletin sabah ve akşam yollarda olması trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor. Yeterli bisiklet yolunun bulunmaması nedeniyle şehir içi yollarda motorlu taşıtlar, bisikletler yüzünden güçlükle ilerliyor, bazen üzücü kazalar meydana gelebiliyor.

İl Emniyet Müdürlüğü de bu kazaların önlenmesi, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla yaklaşık 3 yıl önce bir çalışma başlattı. Yaklaşık 2 yıl sürücüleri sözlü uyaran, bisiklet kullanımıyla ilgili 20 binden fazla broşür dağıtan ve kısa filmler çekerek yerel televizyonlarda yayınlanmasını sağlayan müdürlük, ayrıca kazaların nerede olduğu, genelde hangi kurallara uyulmadığı yönünde de araştırma yaptı.

Bisiklet kullanımı ve kazaların fazla olduğu 54 caddede uygulamalarını ve denetimlerini yoğunlaştıran trafik polisleri, bisiklet ve motosiklet yoğunluğu nedeniyle Türkiye'nin Çin'i olarak nitelendirilen Konya'da yaz aylarının girmesiyle çalışmalarını hızlandırdı.

Uyarmanın yanında ceza da yazarak trafik güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan yetkililer, ''2008 yılının 6 aylık döneminde kırmızı ışık ihlali, yanlış şerit kullanma ve ters yönde ilerleme gibi hatalardan 1043 bisiklet sürücüsüne toplam 60 bin YTL para cezası verildi. Temmuz ve Ağustos aylarında denetimlerimizi daha da artıracağız. Bisiklet sürücülerini daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz'' dedi.

-BİSİKLET KAZALARI-

Yetkililer, 2007 yılında 236 bisikletin karıştığı kazaların en çok temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştiğini tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Kazalar ise genelde çarşamba ve cuma günü meydana geliyor. Bu iki günde meydana gelen kazalar toplam kazaların yüzde 36'sını oluşturuyor. En fazla 16.00-19.00 saatlerine arasında kaza meydana geliyor. Tespit ettiğimiz gün ve saatlerde gereken denetimleri yapıyoruz. Bunun yanı sıra trafik kazasında hayatını kaybeden her 10 kişiden, 3'ünün bisiklet ve motosiklet sürücüsü ya da yolcusu olduğunu da tespit ettik. Bu oran bisiklet ve motosikletler üzerinde neden fazla durduğumuzu gösteriyor.''

Yetkililer, 2005, 2006 ve 2007 yılında bisikletin karıştığı kaza toplamının 2 bin 112 olduğunu ifade ederek, amaçlarının bisiklet kazalarını en aza indirmek olduğunu söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 11:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?