6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Böbrek hastası sayısı artıyor!

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Türkiye'de yılda yaklaşık 60 bin diyaliz hastası için 1,5 milyar dolar harcandığına dikkat çekerek, toplumdaki her sekiz kişiden birinin böbrek hastası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Türk, ülkemizde tedavi hekimliğinden önce koruyucu hekimlik uygulamalarına öncelik verilerek, insanlara sağlıklı yaşamanın kurallarının öğretilmesi gerektiğini dile getirdi. Koruyucu hekimlik uygulamalarının son altı yılda 3 milyar TL'den 25 milyar TL'ye ulaşan sağlık harcamalarının artış hızını azaltacak tek yol olduğunu belirten Türk, aksi takdirde sağlık harcamalarının bütçeye olan yükünün karşılanamaz boyutlara ulaşacağını ifade etti.

Var olan böbrek hastaları için bir an önce böbrek nakli seferberliği başlatılması gerektiğini kaydeden Türk, bu kadar paranın Türkiye'nin bütçesi için çok önemli olduğunu ve böbrek nakli olmayan hastalarda yaşam kalitesinin düştüğünü belirterek, Türkiye'de düzenli olarak nakil yapan ünitelerin de azlığından yakındı.

Böbrek yetmezliği tedavisi seçenekleri içinde en uygun ve kaliteli yaşam sunan tedavinin böbrek nakli olduğunu ifade eden Türk, "Ülkemizde yaklaşık 60 bin böbrek hastası diyaliz tedavisi görüyor. Bu hastaların tedavi maliyeti ülke
bütçesine yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar yük getiriyor. Böbrek nakli, bu hastalara çok kaliteli bir yaşamı sunmasının yanı sıra ülke bütçesine de katkı sağlıyor. Böbrek nakli gerçekleşen hastaların maliyetleri yarı yarıya düşüyor. Bu nedenle ülkemizde bir an önce ulusal bir böbrek nakli seferberliği başlatılmalıdır" dedi.

BÖBREK HASTASI SAYISI KATLANARAK ARTIYOR

Türkiye'de 1992 yılında 3 bin 500 olan diyaliz hasta sayısının 1997 yılında 10 bin, 2002 yılında 30 bin ve bu yıl ise 60 bine ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Türk, bu rakamın 2010 yılında 100 bine ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Türk, ülkemizde yılda ortalama 1000-1200 civarında hastaya böbrek nakli yapıldığını, bu sayının çok yetersiz olduğunu söyledi.

Beslenme alışkanlığı nedeniyle şeker hastalığının çok fazla görüldüğü Konya'da geçen yıl diyalize giren iki hastadan birinin şeker hastası olduğunu belirten Türk, hipertansiyonun kontrol altında tutulmaması halinde böbrek yetmezliğine yakalanan hasta sayısının artacağını vurguladı.

Şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olan hastaların düzenli olarak böbreklerini kontrol ettirmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Türk, "Konya'nın acilen bir böbrek nakli merkezine ihtiyacı var. Yaklaşık bin 500 hastamız diyalize giriyor. Bu hastaların birçoğu böbrek nakli için sırada bekliyor. Hastanemizde fiziki altyapı yetersizliği nedeniyle yeterince hastaya nakil yapamıyoruz. Bu konuda hayırseverlerden destek bekliyoruz. Müstakil bir böbrek nakli merkezi kurulması ile hastalarımıza daha iyi şartlarda böbrek nakli yapabileceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 11:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?