6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Böbrek hastasının çifte bayramı

Mersin'de babası ile birlikte jet skiyle geçirdiği kazada ağır yaralanan ve kaldırıldığı Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Aslı Tarım'ın böbreği, 2 çocuk annesi Gülifer Akbıyık'a hayat verdi.

Aslı Tarım'ın böbreğini başarılı bir operasyonla 9 yıldır böbrek bekleyen Gülifer Akbıyık'a (45) nakleden Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, hastanın yeniden yaşama tutunduğunu söyledi.

Yapılan tetkiklerin ardından bağışlanan böbreğin Gülifer Akbıyık'a uyduğunu belirlediklerini anlatan Yılmaz, "Gülifer Akbıyık 9 yıldır diyaliz tedavisi görüyor. Bağışlanan böbrekle birlikte Niğde'den hastanemize davet ettik. Hasta geldi, gerekli çalışmalar yapıldı ve böbreğin uygun olduğu ortaya çıktı. Nakil yapıldı. Bugün böbreği gayet iyi çalışıyor. Hasta yiyip içiyor, herhangi bir sıkıntısı yok" dedi.

"2 BAYRAMI BİRDEN KUTLAYACAĞIM"

Nakilden sonra hastanın yapması gerekenleri de sıralayan Yılmaz, "Hastalarımıza böbreği reddetmemeleri için ilaç veriyoruz. Bu ilacı ömür boyu eksiksiz kullanması gerekiyor. Hasta verdiğimiz ilaçlardan dolayı enfeksiyona daha eğilimlidir. Ve bu kişilerin hastalık dönemleri daha ağır seyreder. Kendisini koruması ve kontrollerini aksatmaması gerekir. Bu noktalara dikkat ederse hasta hayatının geri kalanını sağlıklı şekilde sürdürebilir. Hastamızın 2 böbreği zaten iflas etmiş durumda. Biz başarılı operasyonla 3. böbreği taktık. Hastanın hayatını kurtaran bu böbrektir. İnşallah birkaç gün sonra hastamızı taburcu edeceğiz" diye konuştu.

9 yıl sonra gelen böbrek nakli ile yeniden sağlığına kavuşan 45 yaşındaki 2 çocuk annesi Gülifer Akbıyık ise, kendisini dünyaya yeniden gelmiş gibi hissettiğini söyledi. Akbıyık, "Böbrek nakli haberi geldiği zaman hastanede bu böbreği diğer hastalar gibi ben de 1.5 gün bekledim. Hastanede yattım. Şansımla birlikte böbrek bana uyum sağladı. Çok mutluyum. Diğer böbrek hastası insanların da kurtulmasını istiyorum. Bugün benim birinci bayramım. Ramazan Bayramı ile birlikte 2 bayramı birden yaşayacağım" ifadelerini kullandı.

TEŞHİS KONULUNCA EŞİ TARAFINDAN HASTANEDE TERK EDİLDİ

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle başından geçen üzücü bir olayı da paylaşan Akbıyık, "Hastalığa yakalandığım ilk aylarda kontrol için geldiğim Kayseri Erciyes Üniversitesi Semiha Kibar Organ Diyaliz Hastanesi'nde eşim tarafından terk edildim. Eşim, 'Sen artık böbrek hastasısın, bana ve çocuklara bakamazsın. Artık kendi yolunu çiz. Bana senden eş olmaz' diyerek hastanede beni terk etti. Ben burada yapayalnız kaldım. Hastane personelinin yardımları ile Niğde'nin Çardak köyündeki evime geri döndüm. Fakat beni hastanede terk eden eşim, evimizin anahtar kilitlerini de değiştirmiş, pencerelere ise demir korkuluk yaptırmıştı. Sonra baba evinde yaşamaya başladım. Böbrek nakli ile yeniden hayata döndüm. Çocuklarım da ben sağlığıma kavuştuğum için büyük bir mutluluk duyuyorlar" diye konuştu.

Aslı Tarım'ın organlarını bağışlayan anne Selma Tarım'a minnet duyduğunu dile getiren Akbıyık, "Kızlarının bir parçası bende yaşıyor. Beni de kızı gibi görsün. Benim de annem babam yok. Tam olarak iyileştiğim zaman mutlaka ziyaretine gideceğim" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2009 Cuma 14:18:04
Güncelleme :18 Eylül 2009 Cuma 14:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?