6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Boğa ve piton yılanına otopsi!

Konya'da hayvanat bahçesinde aniden ölen piton ve boğa yılanlarına nekropsi (otopsi) yapılarak ölüm nedeni araştırılmaya başlandı. Yılanların nekropsisine 3 profesör ve 25 öğrenci katıldı.

Konya'da hayvanat bahçesinde bulunan 2 metre 42 cm boyunda ve 6 kilo ağırlığındaki piton ile 2 metre boyunda ve 4,5 kilo ağırlığındaki boğa yılanı dün henüz bilinmeyen bir nedenden bulundukları kafeslerinde öldü. İki yılanın ölmesinin ardından ölüm nedenlerinin öğrenilmesi için Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda nekropsi yapılmasına karar verildi.

SÜ Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çiftçi, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Ortatatlı ve Prof. Dr. Fatih Hatipoğlu ile 25 öğrencinin katılımıyla piton ve boğa yılanı nekropsiye alındı. Nekropside tüm organlar incelenip numuneler alındı.

"ASLAN OTOPSİSİ YAPTIK, YILANI İLK DEFA YAPIYORUZ"

Piton ve boğa yılanının kendilerine getirildiğini belirten Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çiftçi, "Hayvanat bahçesinde piton ve boğa yılanı ölmüş, otopsi için bize getirildi. Piton yılanı büyük yılanlardır, zehirsizdir fakat sindirim sisteminde zehir olma ihtimali var. Normal bir piton insanı bile yiyebilir. Bu bizim ilk yılan nekropsimiz, dikkatle yapıyoruz. Hayvanların soğukta kaldığı, bu nedenle ölmüş olabileceği şekilde bilgi geldi. Biz ölüm nedenini nekropsiden sonra kesin belirleyeceğiz" dedi.

Patoloji Anabilim Dalı'nda daha önce de bir çok hayvanın nekropsisini yaptıklarını ifade eden Çiftçi, "Genelde kümes hayvanları geliyor. Bunları inceliyoruz. Şuana kadar bize farklı olarak aslan, deve kuşu, deve, leylek ve pelikan gibi bir çok hayvanı inceleyerek ölüm nedenlerini tespit ettik. Yılan gibi bir havyanın nekropsisi çok farklı geldi ancak bunu da en iyi şekilde yaptık. Her organından aldığımız örnekleri inceledikten sonra kesin ölüm nedenini ortaya koymayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ortatatlı da, ilk nekropsiyi piton yılaniına yaptıklarını ifade ederek, "Mide ve bağırsaklarda kan vardı. Esas bu hayvanların organları da diğer hayvanlarla aynı. Yalnız ince uzun yapıda olduğu için organları da bu şekilde yerleşiyor. Organlar ağızdan sonra yemek borusu, mide kısmı, ortalarda kalbi, sağlı sollu ciğerleri ve böbrekleri bulunmaktadır. Boğa yılanı da aynı şekilde. 3-4 gün sonra ölüm nedenini belirleriz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 13:25:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?