4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Bu da Beyşehir Gölü canavarı

Beyşehir Gölü'nde yıllardır yaşayan ve ne bulursa yiyen canavar balık Sudak, nesli kaybolmaya yüz tutsa da gölün derinlerinde ağlara takılabiliyor. 

Yıllar önce göle atılmasıyla birlikte otçul balıkların neredeyse kökünü kazıyan, hatta kendi yavrusunu bile yiyerek gölün ekosistemini birkaç yıl içerisinde değiştiren Sudak balığı, 7-8 kilo ağırlığına ulaşan yapısı ve keskin sivri dişleriyle adeta, "İşte bu da Beyşehir Gölü'nün canavarı" dedirtiyor. Beyşehirli balıkçılar, "Yıllardır Van Gölü, içerisinde olduğu ve görüldüğü iddia edilen bir canavarla gündeme geliyor. Biz bu iddiaların gerçekle ilgisi olmadığını düşünüyoruz. Eğer, göllerde canavar aramak gerekiyorsa, bu canavar yıllardan beri Beyşehir Gölü'nde zaten yaşıyor. Ekonomik değeri olması nedeniyle gözbebeğimiz olan dişli balığımız, yakından incelendiğinde adeta bir canavar görüntüsü sergiliyor. Zaten bu balığa biz yıllardır dişli canavar diyoruz. Göl içerisinde beslenebilmek için ne bulursa yiyor, hatta kendi yavrusunu bile yemekten çekinmeyen bu balık, ekonomik olarak bir değere sahipse de Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünde doğal dengeyi bozmuş durumda. Otçul balık neslini yok ederek, gölün otlanmasının artmasına yol açmış, kendi yavrularını da yemek suretiyle kendi neslini yok etmeye başlamıştır" şeklinde konuştu. 

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan ise, Beyşehir Gölü'nde yaşayan dişli canavar Sudağın son yıllara kadar balık sektörüne ekonomik yönden iyi gelirler kazandırdığını belirterek, "Ancak, gerçek adı Sudak olan bu balığın son yıllarda neslinin kaybolmaya yüz tutması nedeniyle, balıkçılarımız ekonomik sıkıntılara girmiş, hatta balık fabrikalarımızın birçoğu kapısına kilit vurmuştur. Gölde hala ağlara zaman zaman takılan Sudak, Beyşehir'in en lüks, en pahalı ve Avrupa'ya filetosunun ihraç edildiği en gözde balığıdır. Bu balığın neslinin artması balık sektörü olarak en büyük arzumuz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 13:14:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman ünlü IP: 88.230.34.xxx Tarih : 5.06.2007 14:56:48
bence çok ilginç birşey