6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Bu danayı görenler şaşırıyor!

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Kuşluca köyünde 3 yıl önce görülen çift cinsiyetli koyundan sonra şimdi de çift erkek genital organı olan dana görenleri şaşkına çeviriyor.

Kuşluca köyünde 15 yıldır büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İbrahim Nar, 17 ay önce dünyaya gelen buzağısında çift erkek genital organı görünce hayrete düştü. Ancak İbrahim Nar, sağlıklı olarak büyüyüp gelişen, herhangi bir olumsuzluk görmediği için herkesten gizlediği bu anormal durumu, buzağı 17 aylık dana haline geldiği zaman Tarım İlçe Müdürlüğü'ne incelenmesi amacıyla haber verdi. Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Veteriner Hekim Nurettin Karşıyaka, Kuşluca Köyü Muhtarı Eşref Yılmaz ile birlikte dananın bulunduğu besihanede incelemede bulundu.

İlk kez böyle bir anormal durumla karşılaştığını belirten Tarım İlçe Müdürü Karşıyaka, aynı köyde 3 yıl önce de çift cinsiyetli koyun görüldüğünü hatırlatarak, "Fakat, bunda daha farklı bir durum söz konusu. Hayvanda tıp dilinde 'doğmasal anomali' adını verdiğimiz bir çift genital organ var. Yani çift penis ve çift testis gelişmiş. Bu on binde bir görülebilecek olay. Her zaman olmaz. Genellikle bu anomalilerin hayvanın gelişmesine herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Nitekim burada da böyle bir durum söz konusu. Gelişimi normal olarak tamamlanmış ve yemesi içmesinde bir sorun olmadığı belirtiliyor. İncelemeden sonra çift organdan birinin içeride, yani olması gereken yerde olduğunu görüyoruz. Diğer genital organ ise dışarıda gelişme göstermiş. Bunun işlevi yok, yani aktif değil. İçerideki ise işlevsel ve olması gerektiği yerde. Aynı şekilde yine iki testis gelişmiş. Sperm üretiminde kullanılan iki testis de görev yapıyor. Bu anomalilerin çeşitli nedenleri olabiliyor. Genetik faktörler ve yaratılışla ilgili bir durum söz konusu olabilir. Veterinerlik yaşamımda birçok sığırda değişik anomali olan durumlarla karşılaştım ama böylesine ilk kez şahit oluyorum. Sağlık yönünden bir olumsuzluk olmadığı için dananın genital organları için herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek bulunmuyor" dedi.

Dananın sahibi İbrahim Nar ise, iki tane testisi ve genital organı olan dananın 17 ay önce suni tohumlama yöntemiyle dünyaya geldiğini anlatırken, "Doğumdan sonra iki tane testis ve genital organ görünce şaşırdım. Sağlık durumu, yemesi içmesi güzel olunca bu yaşına kadar büyüttüm. Şu anda beslediğim 32 tane büyükbaş hayvan bulunuyor. Ama bu diğerlerinden farklı, çift organın içeride gizli olanını aktif olarak kullanıyor. 15 yıldır bu işi yapıyorum. Ama ilk kez böyle bir durumla karşılaştım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 16:17:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?