6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Bu güvercinler araba değerinde!

Konya'da Tepeli Pelikan Irklar Kuşlarını Koruma Derneği tarafından yapılan müzayedede araba değerindeki güvercinler görücüye çıktı. Çok sayıda çeşit güvercinin bulunduğu müzayedede Selçuklu, Muro, Temkeş, Miskin cinsi güvercinler 10 bin TL'ye kadar alıcı buluyor.

Konya Tepeli Pelikan Irklar Kuşlarını Koruma Derneği tarafından düzenlenen müzayede çok sayıda çeşitli güvercin görücüye çıktı. Güvercin meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği müzayedede, güvercin sahipleri kuşlarının tüm özelliklerini tek tek anlattı.

Avrupa ülkelerine özgü güvercin türlerinin de bulunduğu müzayedede birbirinden farklı tür güvercinlerin yanı sıra en çok ilgiyi Selçuklular döneminde sultanların beslediği nesli tükenmekte olan Selçuklu Kuşu (Saray kuşu) çekti. Müzayedede Hollanda, Avusturya, Belçika gibi ülkelere özgü güvercinlerle birlikte sadece Konya'da bulunan güvercin türleri de yer aldı.

Süs kuşları grubunda: Kıvırcık, Balon, Buhara, Mantulu; Osmanlı, Selçuklu kuşları grubunda; Taklambaş, Gökenseli, Karakuyruk; Oyun Kuşları grubunda: Taklacı, Miskin, Sıvama ve Muro gibi güvercin türleri güvercin severlerle buluştu. Özellikleri tek tek anlatılan güvercinlerin fiyatları ise adete dudak uçuklattı.

10 BİN TL'YE GÜVERCİN

Açık artırma yoluyla satışa çıkarılan güvercinlerin fiyatı 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bazı müzayedelerde arabalarla takas yapılan güvercinler ise 10 bin TL'den alıcı bulabiliyor. Güvercinlerin bu denli değerli olmasını, bazı kuşların tüyleriyle aynı renge sahip olması, kaküllü, tırnaklı, perdeli, balonlu, portakal, paçalı olmaları belirliyor. Güvercin türlerinde, Selçuklular döneminde sultanların beslediği rivayet edilen Selçuklu Kuşları'nın fiyatı 10 bin TL ile başı çekiyor.

Bu kadar yüksek fiyatta olmasının nedeni ise, tarihe dayanıyor. Selçuklu Kuşları'nın Selçuklulardan kalma olduğu için ve sadece Konya'ya has kuş olduğu için değer kazanıyor. Ayrıca Selçuklu Kuşlarının, rivayete göre, sultanlar tarafından ve hastanelerde yetiştirildiği belirtiliyor. Hatta bu kuşların hastanelerde tedavi amaçlı olarak da kullanıldığı rivayetler arasında yer alıyor. Güvercin şampiyonalarında Türkiye derecesi olan Sıvama cinsi kuşun fiyatı ise 9 bin TL'yi buluyor.

MURO CİNSİ GÜVERCİN 8 BİN TL

Lacivert denilen kuşla, Sıvama adı verilen kuşların eşleştirilmesi sonucu doğan güvercine, "Muro" adı veriliyor. Bu özelliğinden dolayı Muro adını alan güvercininin fiyatı taşıdığı özelliklerinden dolayı 8 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Muro cinsi güvercinin taşıdığı özellikler; büyüdükleri zaman gögüslerinin sarı renge dönüşmesi, ayaklarının düzgün olması, paçalarının açık olması, tırnak üstlerinde tüy olmaması. Bu özelliklerinden dolayı Muro adı verilen güvercin 8 bin TL kendisine alıcı bulabiliyor. Bir diğer kuş türü ise Temkeş. Temkeşlere 5 bin TL fiyat biçilirken, bu kuşun yavaş yavaş soyunun tükeniyor olması değerini artıran bir etken olarak gösteriliyor.

Farklı türlerdeki kuşların yer aldığı ihaleler hakkında bilgi veren Tepeli Pelikan Irklar Kuşlarını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Çınar (48), "Kuşların başına geçen ihaleci arkadaş kuşların durumuna göre fiyatları değerlendirir. Alıcı üye arkadaşlarımız da almak isterlerse alır" dedi. Mustafa Çınar, bazı kişilerin arabalarıyla kuşları takas yaptıklarını da ifade etti.

25 yıldır kuş beslediğini ve çocukluktan beri kuşçuluk yaptığını söyleyen tornacı Veli Ceylan (42) kuş merakının abisinden geldiğini belirterek, "Ağabeyim kuşçuydu. Güvercin merakı vardı. O zamandan bu yana kuş merakım var. Biz kuşlara para verdiğimiz zaman 500 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar verdiğimiz fiyatlar oluyor. Kuşlar iyi olduğu için iyi besliyoruz, iyi yem ve ilaç veriyoruz" şeklinde konuştu. Kuşlara olan merakının 7 yaşında başladığını anlatan 65 yaşındaki çiftçi emeklisi Mustafa Koyuncu ise, bütün hayvanlara merakı olduğunu, hobileri arasında güvercinlerin başta geldiğini söyledi.

Bugüne kadar güvercinlere çok para harcadığını vurgulayan Mustafa Koyuncu, "500 tane güvercinim var. Bunların şuan ki değerlerini bilmiyorum ancak bir servet yattığını biliyorum" dedi. Tornacılıkla uğraşan kuş meraklısı Mehmet Alınak da (32), 5 yaşından beri içinde olduğu kuşların işini engellemediğini söyleyerek, "Kuş benim zevkim. Zevkimin yanında hobim. Bu kuşları hem oyun için, hem güzelliği için besliyorum.Bu kuşlar stresli anımda beni çok rahatlatır. Yani yanında çay içip keyif yapmak bana çok büyük zevk veriyor. Sıkıntılarımı alıp götürüyor" şeklinde konuştu. Kuşçuluğun kendisine babasından kaldığını anlatan demirci ustası Fikret Kürkçü de (39), "Çocukluktan beri bizde kuşçuluk var. Bize babamdan kalma. Ben 39 yaşındayım, bizde 39 senedir kuş var. Konyamıza özgü kuşlarımız çok güzel, seviyorum ve besliyorum" şeklinde ifade etti.

Kuş hastalığının 7 yaşındayken babasının çalıştığı fabrikada bir kuş
bulmasıyla başladığını anlatan 49 yaşındaki İzzet Güney ise, "Biz bunu bir hobi olarak değil de bir hastalık olarak tarif edelim" dedi. Müzayedeye katılan kuş sevdalıları tek tek özellikleri anlatılan güvercinleri ilgiyle takip etti. Her hafta üç gün düzenlenen müzayedeler, birbirinden farklı türdeki güvercinleri kuş severlerle buluşturuluyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 13:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?