6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Buğday çiftçisi endişeli!

BEYŞEHİR GÖLÜ HAVZASI'NDA BUĞDAYDA DÜŞÜK VERİM BEKLENTİSİ

Beyşehir Gölü Havzası’nda bu yıl çiftçi hasat sezonu yaklaşırken beklentilerini daha aşağı seviyelerde tutuyor.

Konya’nın Beyşehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, havzada bu yılki verim kaybının yüzde 30 ile 40’lar arasında olabileceğini düşündüklerini belirterek, hasat sezonu yaklaşmasına rağmen boy atmayan, dipleri sararan ekinde verim kaybı beklentisinin çiftçiyi endişelendirdiğini söyledi.

Ersözlü, özellikle kıraç alanlardaki tablonun oldukça kötümser olduğunu dile getirirken, Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Gölü Havzası’nda yaşanan sıkıntının bilinçsiz gübre ve zirai ilaç kullanımının yanı sıra, yağışların bazı bölgelere zamanında düşmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Tarım İlçe Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Harmankaya ise, havzada çiftçilerin dip kazan kullanımının alışkanlık haline gelmesi halinde üründe verim kaybının daha az olacağına dikkat çekti. Toprak sürümünde dip kazan kullanımının toprağın 80-90 santim altında bulunan taban taşının parçalanmasına yol açacağını kaydeden Harmankaya, “Her yıl toprak 40-50 santim sürüle sürüle pulluk tabanı denilen sert bir tabaka meydana geliyor. Yağan yağışlar ise o tabakadan aşağıya inemiyor, yüzeysel kalıyor. Eğer çiftçimiz o taban taşını dip kazan kullanarak kırarsa yağış az da olsa tabandan aşağıya inebilecek ve yağan yağmur toprakta depo edilebilecektir. O yüzden yağışın etkilerinin daha iyi olması ve yüksek verim için dip kazan kullanmak işin teknik olarak önemli bir boyutudur. Bölgemizdeki çiftçimiz bu teknik hususa dikkat etmemesi nedeniyle yağışlardan yeterince istifade edemiyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 13:24:01
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 13:44:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?