6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Buğday fiyatları mağdur etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatlarının 50 kuruş olarak açıklandığını ancak piyasa fiyatlarının 41.5 kuruşa kadar düştüğünü belirtti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bölge ziraat odası başkanları ve çiftçilerle birlikte düzenlediği değerlendirme toplantısını Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Bayat köyünde gerçekleştirdi. Hububat müdahale alımları, tarımsal istihdamdaki artışlar ve açıklanan teşvik ve istihdam paketleri ile birlikte elektrik borçlarını dile getiren Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatının 50 kuruş olarak açıklandığını ancak piyasada fiyatların 41.5 kuruşa kadar düştüğünü gördüklerini söyledi.

Genel Başkan Bayraktar, geçen yıl da Konya'ya geldiğini belirterek, "Bu bölge büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kaldı ve çiftçilerimize sahip çıkmak sorunlarını yerinde tespit etmeye geldik" dedi.

Çiftçinin geçen dönem kuraklık nedeniyle, bu yıl da buğday alım fiyatları ve elektrik borçlarından dolayı mağdur olduğunu kaydeden Bayraktar, ''Çiftçi 2007 ve 2008 yıllarında kuraklıktan çok mağdur oldu. Para kazanması mümkün olmadı. Tabi bu yıl biraz da verimliliğin, üretim rakamlarının yüksek olması beklentisiyle çiftçimizin para kazanacağı kanaatindeydi. Biz de o kanaatteydik. Bazı bölgelerde hasat başladı ancak verimlilik rakamları istenilen düzeyde değil. Bu sene süneyle mücadelede yeterli mesafe alınamadı. Tabi her şeye rağmen bir fiyat açıklandı. TZOB olarak bizim maliyet hesabımız 61 kuruştu. Buğday taban fiyatı 50 kuruş olarak açıklandı. Ancak piyasaya baktığımızda fiyatların 41.5 kuruşa kadar düştüğünü görüyoruz. TMO'nun alım yaptığı yerlerde 50 kuruştan buğday veren üreticimiz yok gibidir. Çiftçi geçen sene 56 kuruştan buğday verdi. Bu yıl benim çiftçim 41 kuruştan 40 kuruştan buğday teslim ediyor. Geçen yılki fiyatın yüzde 26 civarında altında bir fiyatla piyasaya buğday veriyor" şeklinde konuştu.

Açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiyi mağdur ettiğini ileri süren Bayraktar, ''Özellikle Konya, Ankara, Yozgat, Çorum gibi illerimizde hasat başladığı zaman buğday alım fiyatının daha da aşağı düşmesinden endişe duyuyoruz. İşte onun için bugün 40 vilayetimizde bu toplantıları yapıyoruz ve buradan hükümeti uyarıyoruz. Biz prim olarak 11 kuruş isterken ne kadar haklı olduğumuz bugün bu fiyatlar karşısında ortaya çıkmıştır. 5 kuruş prim yeterli değildir. Primlerin arttırılmasını, alım fiyatlarına yeni bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. TMO'nun peşin ödeme yapmasını talep ediyoruz. Bunu sadece ben değil çiftçiler olarak talep ediyoruz. Çiftçilerimiz müdahale alımlarında büyük nakliye ücreti ödüyor. Günlerce sıra bekliyor. Bu beklemenin sonunda çoğu ürününü 40 kuruştan tüccara veriyor. Buna bir dur demek lazım. Dolayısıyla müdahale fiyatı taban fiyattır. Ama bugün açıklanan müdahale fiyatı tavan fiyat dahi olamamıştır'' diye konuştu.
Büyükşehirlerden 1 milyon insanın köylere göç ettiğini dile getiren Bayraktar, çiftçinin mağdur olması durumunda, işsizlik rakamlarının da artacağını söyledi.

"ÇİFTÇİ ELEKTRİK BORCU NEDENİYLE İCRALIK"
Bayraktar, geçen yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin borçlandığını ifade ederek, ''Kuraklıktan dolayı son 2 yılda mağdur olan üreticilerimiz para kazanamadıkları için elektrik borçlarını ödeyemedi. Kuyular kapalı, elektrikler kesilmiş ve çiftçimiz icralık olmuştur. Çiftçimizin bu borcu ödemesi mümkün değildir. Geçen gün bu konuyu Sayın Başbakana arz ettim. Tarım Bakanına talimat verdi. Kanunu getirin Meclis'ten çıkaralım dedi. Bunun takibini yapıyoruz. Bu işi oyalamayın aksi takdirde çiftçilerimiz Türkiye'nin her yerinde eylem kararı almıştır. Biz ziraat odaları olarak her zaman çiftçimizin yanında olduk olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Gazetecilerin sorusu üzerine bu yıl 20 milyon ton civarında hububat beklediklerini dile getiren Bayraktar, ''Aldığımız rakamlar verimlilik rakamlarının biraz düşük olduğunu gösteriyor. Bazı bölgelerde süne mücadelesinde pek mesafe alamadık. Aşırı yağışlardan dolayı verimlilik kaybımız var. 20.5 milyon ton hububatı tutturmamız mümkün görünmüyor'' dedi.

Konuşması zaman zaman çiftçilerin alkışlarıyla kesilen Bayraktar, basın açıklamasının ardından çiftçilerin sorunlarını dinledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 18:09:42
Güncelleme :21 Haziran 2009 Pazar 18:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?