6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Buğdayda düşüş beklentisi

BEYŞEHİR ÇİFTÇİSİ REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Beyşehir Gölü Havzası’nda hava şartlarının ürünü olumsuz etkilediğini, buğday üretiminde rekolte kaybı beklendiğini söyledi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki ekili arazileri gezdiğini ve bu yıl yaşanan tablonun üretici açısından oldukça ürkütücü olduğunu belirterek, “Havzada buğday ekimi yapan çiftçinin geçtiğimiz yılları arayacağını düşünüyoruz. Tarlada ürün alarm zilleri çalıyor. Çünkü birçok alanda Mayıs ayı olmasına rağmen ürün boy atmamış, ürünün köklerinde ise sararma söz konusu. Bu yıl verimde yüzde 30-40’lık bir düşüş yaşanırsa kimse hayal kırıklığına uğramasın, şaşırmasın” dedi.

Yöre çiftçisinin mevcut tablonun henüz farkında olmadığını dile getiren Ersözlü, bu yıl yağışların iyi olmasına rağmen hava şartlarının olumsuz yansımalarının görüldüğüne dikkat çekti. Üründe Mart ayı sonlarına doğru beklentilerin üst seviyede olduğunu anımsatan Ersözlü, ancak ilerleyen zamanlarda tablonun tersine bir seyir içerisine girdiğini gözlediklerine işaret ederek, “Çiftçilerimiz bu yıl 2008-2009 yıllarını da arayacak. Bu yıl hem üründe, hem de samanda sıkıntı çekilecek gibi görünüyor. Ürünü iyi durumda olan çiftçimiz ise bunun kıymetini iyi bilmeli. Sulama imkanları en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Ziraat Odası olarak bölgemizdeki arazilerimizde yaptığımız kontrollerde özellikle kırsal alanda ürünün boy atmamış olduğunu görüyoruz. Yol kenarlarındaki ürünün durumu ise kimseyi yanıltmasın. Geçtiğimiz yıllarda 40-50 santim boya ulaşan ürün, bu sene kırsal alanlarda 20-25 santim seviyesinde kalmış. Üstelik ürünün köklerinde sararma görülüyor. Bu durum, ürün veriminin düşmesi anlamına geliyor. Özellikle buğdayda alarm zilleri çalıyor. Arpa ekili arazilerde şimdilik bir sıkıntı yok ama özellikle ekin tarlalarındaki durum çok vahim” diye konuştu.

Bu yıl Beyşehir bölgesine kar yağışı düşmediğini, oysa kar yağışının buğday için koruyucu ve çok önemli bir etken olduğunu kaydeden Ersözlü, dengesiz hava şartlarının ürüne bu yönde olumuz yansıdığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 14:57:31
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 22:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?