6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Buğdayı fareler yedi

BUĞDAY'I FARELER YEDİ

Konya'nın Yalıhüyük ilçesinde, buğday ekili alanlarda ürünlerin büyük kısmını yiyen tarla farelerine karşı topu mücadele çağrısı yapıldı.

Yalıhüyük Suğla arazisinde, 36 bin dekarlık ekilmeye müsait alanın 22 bin dekarına buğday, 8 bin dekarına arpa ekildi. 6 bin dekarlık arazi nadasa bırakılırken bahar aylarında sarı pas hastalığına karşı İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan mücadele ile hastalık önlendi.

Sarı pas hastalığının önlenmesinin ardından hasat zamanında kaliteli ürün beklentisine giren çiftçinin arazisi tarla farelerinin istilasına uğradı. Biçerdöverlerin girdiği tarlalarda yüzde 40-50 oranında ürün kaybı yaşandı. Dekarında 400–500 kilogram verim alan çiftçi bu yıl farelerin istilasına uğrayan arazisinde dekarda 100 kilogram, bazı yerlerde ise hiç mahsul alamadı.

Arazide bulunan biçerdöverleri kontrol ederek mahsulleri inceleyen İlçe Tarım Müdürü Faruk Güngör, toplu mücadele yapılamadığı için fare popülasyonunun arttığını söyledi. Güngör, “Fareler ekili arazide buğdayı kökünden keserek yüzde 40-50 oranında zayiat verdi. Geçtiğimiz bahar ayında fare ile mücadele edilmiş olsa da toplu mücadelenin yapılamamasından dolayı bu durum ortaya çıktı. Bunun bir diğer faktörü ise anız yangınları ile birlikte arazide bulunan farelerin düşmanı yılanlarında ölmesi etken olmuştur. Bu ekim döneminde toplu mücadele yapmak durumundayız” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 14:53:00
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 15:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?