6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

'Bugün üretimi destek günüdür'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugünü kurtarmadan yarına ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, "O halde mutlaka, üretimin teşviki yoluyla, mevcut kapasitesinin işler hale getirilmesine öncelik verilmelidir" dedi.

Konya Dedeman Otel'deki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Öncelikle bugüne kadar politika tasarım sürecine, özel sektörün müdahil olmasını sağlayan, özel sektörümüzden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlarımıza, Türk özel sektörü adına şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

Bugün ilk kez, bölgesel bir Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Böylece Orta Anadolu'nun sorunlarının ve potansiyelinin, bölgesel ölçekte ilgili taraflarca istişare edilmesi hedeflenmektedir. Ülkemiz ekonomisini ve özel sektörümüzü doğrudan ilgilendiren bu konuların, kamu ve özel sektör birlikteliğinde ele alınması, katılımcı demokrasinin en güzel örneğidir. Bu vesileyle her zaman reel sektörün sorun ve önerilerine duyarlılık gösteren, sorunlarımıza çözüm arayan, başta sayın Ali Babacan olmak üzere, burada bulunan tüm bakanlarımıza da ayrıca teşekkür ederiz. Kriz başladığından beri cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve ilgili bakanlarımızla ekonomimizin sorunlarıyla ilgili seksenin üzerinde toplantı gerçekleştirdik.

Yaklaşık on gün önce turizm sektörünün sorunlarını yine bir EKK toplantısında tartışma fırsatı bulduk. Türk özel sektörü olarak, hükümetimizle bir araya geldiğimiz bu diyalog mekanizmasına büyük önem veriyoruz. Zira gelişmeler baş döndürücü bir hızla gerçekleşiyor. Çok farklı bir dönemin içerisinde olduğumuzun farkındayız. Eskiden bildiğimiz bir dünya vardı. Enflasyon aşağı düşünce anlamı belliydi. Faiz inerse ne olduğunu anlayıverirdik. Kurdaki değerlenmenin bile, makro ekonomideki istikrara yönelik belli bir manası olurdu. Şimdi, bunların hepsi dünde kaldı. Bugün yeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Böylesi bir dönemde eskiden kalan alışkanlıklarımız ve yöntemlerimizle, şirketlerimizi ayakta tutmamız, küresel rekabete devam etmemiz mümkün görünmüyor. Ekonomik durgunluğun ve talep daralmasının ötesine geçmek istiyorsak, hepimiz iş yapma şeklimizi, alışkanlıklarımızı, bakış açılarımızı, strateji oluşturma süreçlerimizi ve yönetim tarzlarımızı yeniden gözden geçirip sorgulamalıyız. Hiç aklımızdan çıkarmamız gerekir ki, sürekli aynı şeyleri yaparak, farklı ortamlarda farklı sonuçlar elde edemeyiz. Einstein'ın dediği gibi, delilik, sürekli olarak aynı şeyleri yapmaya devam ederek, farklı sonuçlar elde etmeyi beklemektir. Halbuki rasyonel olmanın son derece önemli olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Bu dönemde bizim ülkemiz, med-cezir ülkelerinden olmamalıdır. Sular yükselinceherkes yükselir, asıl önemli olan sular çekilince dibi boylamamaktır. Bunun için de krizden hızlı bir şekilde dersler çıkarmak gerekmektedir. Böyle bir küresel yarışta geri kalmamak için, ekonomide atmamız gereken adımlar, almamız gereken tedbirler vardır" dedi.


AÇIKLANAN YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ

Hükümetin açıkladığı yatırım teşvik sisteminin, uzun vadede ülkemiz sanayisine rekabet gücü kazandıracak önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu yeni teşvik anlayışının Orta Anadolu için yeni bir fırsat penceresi açmasını umuyorum. Gelirken rakamları inceledim. İlk altı ayda protestolu senetler tutarında, Türkiye'de yüzde 29 artış varken, Orta Anadolu bölgesinde yüzde 31 artış gözükmektedir. Bugün Orta Anadolu'ya baktığımız zaman temel sorunlardan bir tanesi, yerel ekonomilerdeki ürün deseninin yeterince çeşitlenmemiş olmasıdır. Diğer bir ifadeyle, bölge ekonomisinin az sayıdaki sektördeki gidişatlara bağlı olmasıdır. Örneğin, Aksaray'daki bir fabrika kepenk kapattığı zaman bütün şehir ekonomisi çökme noktasına gelebiliyor. Öncelikle bölgedeki yerel ekonomilerin üretim desenlerini arttırmalıyız. Öte yandan, geleceğe yönelik planlar yapmadan önce, bugünkü sorunlarımıza da cevap bulmak, çözüm üretmek durumundayız. Zira bugünü kurtarmadan yarına ulaşmak mümkün değildir. O halde

mutlaka, üretimin teşviki yoluyla, mevcut kapasitesinin işler hale getirilmesine öncelik verilmelidir. Ekonomide yaşanan diğer önemli sorun, şirketlerimizin fon akışlarında ortaya çıkan dengesizliktir. Şirketlerimizin gelir-gider tahminleri, kriz öncesi ortama göre ve hükümetimizin de özellikle vurguladığı şekilde krizden fazla etkilenilmeyeceği varsayımıyla hazırlanmıştı. Oysa bugün belli olmuştur ki, giderler aynı kalırken, gelirler beklenenin çok altındadır. O halde bu uyumsuzluğu giderecek ve şirketlerin taahhütlerini de zamana yayacak düzenlemelere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada Hükümetimizin, istihdam yüklerini azaltan adımlarını takdir ettiğimizi de vurgulamamız gerekiyor. Ayrıca tüketim malları üzerinden alınan vergilerin, kısa bir süreliğine de olsa, cesur bir şekilde azaltılmasının, piyasayı hareketlendirdiği unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.


BUGÜN ÜRETİMİ DESTEK GÜNÜDÜR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: "Son olarak bir önemli noktayı daha vurgulamamız gerekiyor. Kamu maliyesi, özellikle da kamu bütçe açığı, ekonomide istikrarı belirler. Ekonomideki istikrar, piyasadaki güveni belirler. Piyasadaki güvense, üretim ve tüketim davranışlarını belirler. Bunların olmadığı bir ortamdaysa, sadece kamu harcamalarını artırarak, ne büyüme, ne istihdam sağlanır. Türkiye ekonomisinin 2002'den sonra ekonomik istikrara ve hızlı büyüme temposunu yakalamasında, bütçe disiplini ile bütçe açığının azaltılması büyük rol oynamıştı. Bugün küresel kriz, kaçınılmaz olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütçe açıklarını artırmaktadır. Ancak bundan sonra hızla büyümüş olan kamu bütçe açığının ekonomik istikrarı tehdit etmemesi ve mali sistemdeki kaynakları tüketip şirketlerimizi kaynaksız bırakmaması için, yeniden mali disiplini tesis edecek adımlara ihtiyaç vardır. Hükümetimizin Orta Vadeli Ekonomi Programı üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu programın tamamlanarak, bu konudaki belirsizliklerin azaltılmasını bekliyoruz. Ayrıca reel sektörde yaşanan finansman sorunu çözmeye yardımcı olacak ve bizim 2008 Ekim ayında gündeme getirdiğimiz Kredi Garanti Fonu'nun güçlendirilmesi konusunun da nihayetlendirilmesini bekliyoruz.

Sonuç olarak, bugün üretimi destek günüdür. Düşen kapasiteleri artırma, azalan istihdamı yerine koyma günüdür. Mevcut üretime ve işletmelere destek olma günüdür. Bunu başarmak içinse, yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Bu da üretimi teşviktir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun başlattığı bu yeni girişimini bölgesel kalkınma çabalarına yeni bir ivme katacağına inanıyorum. Bu vesileyle bugünkü toplantının verimli geçmesini ve hayırlı sonuçlar üretmesini diliyorum."

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 15:58:14
Güncelleme :13 Ağustos 2009 Perşembe 16:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?