6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Bunun adı insafsızlık

Kuran kursunun yöneticileri ise mesai başlar başlamaz yıkılan bina için ’İngilizce kursu’ diye başvuru yapmış

1 Ağustos sabahı Türkiye Konya’nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi’nden gelen acı haberle sarsıldı. Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne ait olduğu belirtilen 3 katlı Kuran Kursu saat 4’te tüp patlaması sonucu yerle bir olmuş yurtta yatılı kalan 18 çocuk enkaz altında yaşamını yitirmşiti. 29 çocuğun da yaralandığı olayda, kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük bir çabaya girişmişti.

Türkiye kaybedilen yavrularına ağlarken, çöken yurdun müdürü ve dernek başkanının kazadan 5 saat sonra Taşkent Halk Eğitim Müdürlüğü’ne İngilizce Kursu için dilekçe verdikleri ortaya çıktı! Yöneticiler “Burası Kuran kursu değil, resmi başvurusu yapılan bir İngilizce kursudur” diyebilmek için daha çocuklar enkaz altındayken Halk Eğitim Merkezi’ne koştu. Bu gerçek, Kuran Kursu’nun çökmesinin hemen ardından Konya Valiliği’nin atadağı komisyon raporunca da belgelendi.

Komisyon raporunda, “Çöken yurt binasında Kuran Kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilememiştir” denilirken herhangi bir kurs için izin alınmadığı, İngilizce kursu açma dilekçesinin ise patlamadan sonra verildiği belirtildi. Konya Valiliği yetkilileri VATAN’a yaptıkları açıklamada, “Biliyorsunuz, yurt binası sabah 4’te çöktü. 18 çocuğumuz göçük altında can verirken, daha yaralıların bazıları enkaz altından çıkartılmadan dernek yöneticileri sabap 9’da, yani mesai başlar başlamaz ’İngilizce kursu başvuru’için dilekçe vermişler. Biz de bu belgeyi kendilerine gösterdik. Acımız büyüktü, bu vicdansızlıkla daha da büyüdü. Dernek yöneticilerinin hiçbiri ölen çocukları değil, bu işten nasıl sıyrılabileceğini düşünüyormuş” dedi.

Gaz şirketi de sorumlu

Konya Valiliği’nin 1 Ağustos’ta başlattığı idari inceleme 11 gün sürdü. İnceleme raporuna göre çöken yurt binasının, 1993’te inşa edildiği, 2000’de Boğaziçi Özel Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu olarak ruhsat alındığı belirtildi: “Mutfakta kullanılan gaz sistemi yaklaşık 2 yıl önce Konya’daki bir firmaya yaptırılmıştır. Dernek yetkilileri, ayrıca gaz sisteminin teknik kontrolünü yaptırmamıştır. Valilikçe görevlendirilen teknik elemanlarca hazırlanan raporlarda, binanın yıkılmasına, gaz sızıntısı sonucunda binanın içine gaz dolması ve bunun da bir kıvılcımla patlaması sonucu oluşan basıncın neden olduğu tespiti yapılmıştır. Gaz sisteminin kurulmasında standarda uyulmadığı anlaşılmıştır. Patlama ile ilgili adli işlemler devam etmektedir.”

3 kişi tutuklanmıştı

18 çocuğa mezar olan Kuran kursu binasıyla ilgili Boğaziçi Öğrenci Yurdu Müdürü Hüseyin Çömlek, Müdür Yardımcısı Mehmet Semerci, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Mehmet Göktaş Hadim Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.

Bülent Günal - Vatan
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 10:36:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?