4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Çamurlu yağmur yağdı

Konya’da çamurlu yağmur yağdı. Rüzgar nedeniyle havaya, bulutlara karışan toz zerreciklerinin yağmur damlalarına yapışarak inmesi sonucu, Konya’da çamurlu yağmur oluştuğu bildirildi. 

Konya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hidrolojik döngüyle buharlaşan suyun, havada yoğunlaşma haline gelince yere yağış olarak geri döndüğünü söyledi. 

Hidrolojik döngünün içinde sakin ve rüzgarsız bir havanın düşünülemeyeceğini belirten yetkililer, şunları kaydetti: 

"Atmosfer sürekli hareket halinde olduğu için buharlaşmaya en çok etki eden rüzgar olayıdır. Rüzgar buharlaşmayı da artırır. Ayrıca sürükleyebildiği oranda ağırlığa sahip zerrecikleri de havaya karıştırır. Toz, rüzgar yerden kalkıp bulut tabakasına, mevcut hava hareketlerine karışabilir. Bulut tabakasına karışan tozlar, yoğunlaşma başladığında yağmur taneleri ile birlikte yeryüzüne dönebilir." 

Bu durumun az da olsa dünyanın hemen her yerinde görülebileceğini bildiren yetkililer, şöyle devam etti: 

"Konya’ya yağışlı hava kütlesi, Akdeniz üzerinden geldi. Tozlar bulut tabakasına Afrika ve Basra Körfezi üzerinde bile karışabilmiş olabilir.
Tozların nereden kalktığı ve hava kütlesine karıştığını bilmek olanaksız. Ancak bu tozlar, Konya’da yağışla yere düştü. Çamurlu yağışın oluşma şekli tamamen havaya karışan tozlardandır."
AA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 14:15:50
Güncelleme :6 Haziran 2007 Çarşamba 14:28:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?