6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çatalhöyük'te yeni bulgular

Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarında bulunan Çatalhöyük'de bu yıl yeni bulgular gün ışığına çıktı. Kalıntılar arasında 2 katlı bina ile yabani boğa boynuzları da bulunuyor.

Dünya'nın en eski toplu yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük'te, 2009 dönemi arkeolojik kazı çalışmaları Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder'in başkanlığında 3 ayrı noktada devam ediyor.

Kazı başkanı Hodder, 1993 yılında başlatılan çalışmalarda bu yıl önemli buluntular ortaya çıktığını ve ilk kez 3 metre yüksekliğinde yapılar tespit ettiklerini söyledi. Kazı çalışmalarına katılan 22 ülkeden 120 kişilik kazı ekibinde İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden birer grup da yer alıyor.

Kazılarda, yeni keşfedilen yapıların içinde yer alan iyi korunmuş durumda 3 metrelik bir duvar kalıntısıyla mezarlık bölgesinde bulunan yabani boğa boynuzları gibi yeni bulguların gün ışığına çıkarılmasını amaçladıklarını ifade eden Hodder, "Bu yılki kazılarda amaçlanan, kazı alanının güney açmasında yer alan bazı yangına maruz kalmış binaları açığa çıkarmaktı. Çatalhöyük'teki yerleşim yerinin zaman içerisindeki gelişimini daha iyi anlamak için çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırıyoruz. Alanda seviye 4'e ulaşıldığında, Çatalhöyük'te büyük bir değişimin meydana geldiğine dair çeşitli bulgular bulundu. Bu seviye 1400 yıl süren yerleşim süresinin ortalarına denk geliyor. Seviye 6'da ise daha çok yanmış binalara rastlandı. Bu binalardan bazılarının duvarlarının 3 metreden yüksek olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, bu seviyede ortak kullanılan fırınların ve kil almak için açılan çukurların bulunduğu açık alanlar tespit edildi" dedi.

Batı Höyüğü'ndeki kazılarla ilgili de bilgi veren Hodder, "Batı Höyük, Doğu Höyük'teki Neolitik sürecin bitiminden sonra yerleşimin başladığı Kalkolitik dönem alanı. Trakya Üniversitesi'ndeki uzmanlardan oluşan bir ekip, burada iç payandaları olan göçmüş bir bina buldu. Almanya ve Amerika ortaklığındaki bir başka ekip de Batı Höyük'ün bir başka kısmında, içten payandaları ve geçici olarak kullanılmış tabanları olan bir ev grubunu açığa çıkardı" şeklinde konuştu.

Hodder, Çatalhöyük'te yaşayan insanların genellikle koyun ve boğa gibi hayvanların etleriyle beslendiklerini de tespit ettiklerini kaydetti. Boeing ve Yapı Kredi sponsorluğundaki Çatalhöyük kazısının bin yıl kadar sürebileceğini aktaran Hodder, Çatalhöyük'den çıkan eserlerin inşa edilecek Çatalhöyük Müzesi'nde sergilenmesinin planlandığını da belirtti.

Bu yılki yapılan kazı çalışmalarında Güney Höyük'ten, taştan sakallı oturan adam heykelciği ve kilden yapılmış boğa kafa ve boynuz heykelciği çıkarken, Batı Höyük'te kırmızı boyalı seramik kap tabanı (geometrik ve kafasız bir insan figürlü), kesme aletleri taştan, Akdeniz ve Kızıldeniz'den getirildiği tahmin edilen deniz kabuğu, kemikten geyik dişine benzer boncuklar, taştan yapılmış havan, çakmak taşı parçası, kemikten işlenmiş iğne ve çuvaldıza benzer aletler, volkan küfünün taş halini alması sonucu oluşan obsidiyen taşından yapılmış ok ve çakmak taşı ucu ve kilden yapılmış hayvan heykelciği bulundu.

Konya'nın Çumra ilçesi yakınında yer alan 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük, Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin insanın yaşadığı geniş bir kasaba olarak kabul ediliyor. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Çatalhöyük, 1960'larda James Mellaart tarafından bulundu.

Kapsamlı kazı çalışmaları, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün desteği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 1993'te Ian Hodder başkanlığında yeniden başladı. Çatalhöyük arkeolojik kazılarının 2017 yılına kadar devam
etmesi planlanıyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 17:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?