6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Cemil İpekçi'nin eşek arabası keyfi

CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ

Ünlü modacı Cemil İpekçi, Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde eşek arabasına bindi. Yapımı devam eden kerpiç ev ve atölyelerin yapıldığı alana eşek arabasıyla giden İpekci, inşaat ustalarına yardım ederken, bir evin duvarına kerpiç koydu.

Çavuş beldesinde hayata geçirilen, "Sonsuz Şükran Köyü" projesi kapsamında düzenlenen "Anadolu'ya Şükran Buluşmaları" etkinliği, festival havasında devam ederken, etkinlik için bölgeye akın akın gelen sanatçılar, kendileri için yapılan kerpiç evleri de ziyaret ediyor.

Sinema ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin yaşayacağı, atölye çalışmalarını yapacağı kerpiç ev ve atölyelerin yapım çalışmaları büyük bir hızla devam ederken, sanatçılar da inşaat çalışmaları süren evlerde ustalara yardım ediyor.

Ünlü modacı Cemil İpekçi de sanat köyünde yaşayacak ve atölye çalışmaları yapacak isimler arasında yer alıyor. Sanat etkinliğinin açılışına katılan İpekçi, inşaat alanına bindiği eşek arabasıyla giderken renkli görüntüler sergiledi. Zaman zaman inatçılık eden eşeği büyük bir ustalıkla kullanan İpekci, inşaatı süren bir kerpiç eve gelerek ustalara yardım etti. Evin duvarına kerpiç koyan İpekci, daha önce eşeğe bindiğini ancak eşek arabasıyla ilk kez yolculuk yaptığını söyledi. Çocukken Büyükada'da eşeğe

bindiğini belirten İpekçi, "Ama binmemle birlikte düştüm. Ondan bu yana ilk defa böyle bir arabaya biniyorum. Çok keyifliymiş. İdare edebileceğimi sanmıyordum ama herhalde benim de burada bir evim olduktan sonra ben de burada küçük bir ahır yapar, kendime bir araba alır köye bununla iner çıkarım. Yani çok hoş bir şey" diye konuştu.

İpekçi, Türkiye'de eskiden Akdeniz, Ege sahilleri ile Anadolu'nun içinde faytonun da çok kullanıldığını vurgularken, bu kültürün kaybedildiğini, yok olduğunu söyledi. Artık köylerde bile araba sorununun yaşandığını dile getiren İpekçi bu tür yerlerde arabaların yerinde kalması gerektiğini, yerine faytonların geriye dönüş yapması gerektiğini kaydetti.

İpekçi, Sonsuz Şükran Köyü'nde "organik evler" olarak adlandırdığı kerpiçten evlerde bundan böyle yaşayacağını, atölyesinde ise çalışmalar yürüteceğini kaydederek, "Burası zaten bir türlü organik köy. Organik tarlalarımız olacak, organik sebzelerimizi kendimiz yetiştirip, kümeslerimiz, tavuklarımız olacak. Burada organik olarak nitelendirdiğimiz evlerde kalacağız. Binlerce yıldır yapılan usulle inşa edilen kerpiç evler, samanla, sazlarla yapılan, hava alan, insanı zehirlemeyen tam tersine birçok

hastalığa iyi gelen evler. Burada yılın belki 90 günü de kalabileceğiz. Şu anda 10 gün Mardin'de, 10 gün Bodrum'da, 10 gün İstanrbul'da, 10 günde Avrupa'da kalıyorum. Allah ömür, sağlık versin. Yılın 12 ayında her ay 10 gün kalmış olsam 90 günü bulur. Belki arka arkaya 2 ayda kalacağım günler olabilir. Bilhassa bahar aylarında" şeklinde konuştu.

Bu arada, Anadolu'ya şükran borcunu ödemek için Sonsuz Şükran Köyü'ne yerleşme kararı alan sanatçılar, sanat etkinliği için geldiği Çavuş beldesinde evlerin kerpicini yaptıktan sonra şimdi de hazırladıkları kerpiçlerle duvar ördü. Sinema dünyasının ünlü isimleri Bulut Aras, Selçuk Özer, Tamer Yiğit, Mustafa Uzunyılmaz, Gaffur Uzuner ve sanatçılar ziyaret ettikleri inşaat alanında, Konyalım türküsünü seslendirirken hem oynadılar, hem de el arabalarıyla taşıdıkları kerpiçlerle duvar ördüler.

Çavuş beldesinde devam eden etkinliğe katılan bazı sanatçılar kişisel ve karma sergiler açarken, bölgeye gelen vatandaşlarla da söyleşiler yapıyor. Akşam saatlerinde ise belde merkezinde ve çevre yerleşim birimlerinde film gösterileri sergileniyor. Sinema yönetmenleri ise sinemaseverlerle söyleşilerde bulunuyor. Etkinlik 20 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ
CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ
CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ
CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ
CEMİL İPEKÇİ, EŞEK ARABASINA BİNİP KERPİÇ EVİNE GİTTİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2010 Pazar 12:48:00
Güncelleme :11 Temmuz 2010 Pazar 13:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?