5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

CHP'Li kadınlardan 'kadın hakları' değerlendirmesi

CHP Konya İl Yönetim Kurulu Üyesi Nazmiye Akçay, geçmişten günümüze kadın haklarıyla ilgili olağanüstü değişiklikler olduğunu ve nerede ise hiç haklarının olmadığı bir dönemden her türlü hakka sahip oldukları bir döneme geldiklerini belirtti.

Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin 70. yılı dolayısıyla CHP İl Kadın Kolları tarafından il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Nazmiye Akçya, 5 Aralık 1934 günü Meclis’te kabul edilen "Kadınların seçme ve seçilme hakkı" ile kadınlara ait hakların verildiğini ifade ederek, "Ancak 70 yıldır halen kadın erkek ayırımı yapan siyasi kadrolar görevdeler, var güçleriyle çalışmaktalar. İstanbul’un göbeğinde Emineler, Nurgüller, Esralar daha 10 yaşında iken Türk usulüne has olmayan giysilerle okula gönderilmiyor, eve mahkum ediliyor. Zeynepler kaçırılıyor, Meltemler öldürülüyor. Bunlar kabul edilemez şeylerdir" dedi.
Maden Tetkik Arama Kurumu’nun personel alımında sadece erkek kadro ayırması konusuna da değinen Akçay, "MTA’nın açtığı personel sınavında öne sürülen erkek olmak koşulu, baştakilerin zihniyetini ortaya koymakta ve yıllarca kadın erkek eşitliği için verilen uğraşlar bir kalemde silinmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda kadınların gayretini, dağ köylerinde öğretmenin, sağlıkçıların nasıl çalıştığını unutarak, bayan mühendislerin çalıştırılmamak istenmesi düşündürücüdür" şeklinde konuştu.

konya
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 16:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?