6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çiftçi tarlasına giremiyor

Beyşehir Gölü Havzası'nda bol yağışlı geçen Nisan dönemi çiftçiyi sevindiriyor. Ancak, günlerdir aralıklarla devam eden yağmur nedeniyle balçığa dönüşen tarlalarına giremeyen çiftçi ürün ekimi yapamıyor.

Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın, bu yıl çiftçilerin Beyşehir Gölü Havzası'na düşen bol yağış nedeniyle yüzünün güldüğünü söyledi.

Sonbahar döneminde hububat ekimi yapan çiftçinin diğer bölümünün ise ilkbahar mevsiminde patates, pancar, nohut ve fiğ gibi alternatif ürünler ektiğini belirten Aydın, “Hububat ekimi yapan çiftçimizin şu anda tarlalarda yabancı ot mücadelesi yapması gerekiyor. Alternatif ürün ekimi yapan üreticimiz ise bölgemizde şu an yağışların belli aralıklarla devam etmesi nedeniyle ekimini tehir etti. Yağışların durmasının ardından ürün ekimi başlayacak” dedi. Havzada son 10 yıldır ilk kez böyle bol yağışlı bir dönem yaşandığını, o yüzden alternatif ürün eken çiftçinin yağışların durması için bir süre daha beklemek durumunda kaldığını dile getiren Aydın, "Tarlanın ekime hazır hale gelmesi için traktörlerin araziye girmesi gerekiyor. Ancak toprak ve hava şartları buna şu an için müsaade vermiyor. Çiftçinin ekim için önünde bir aylık bir süre daha var ve bunun için endişe etmemeleri gerekiyor. Güneşli günlerin başlaması ile birlikte bu tablo değişecek” şeklinde konuştu.

Beyşehir Ziraat Odası Genel SekreteriZiraat Mühendisi Faruk Aydın, drenajı iyi olmayan tarlalarda su birikmesi nedeniyle bazı olumsuzluklar yaşanabildiğini de hatırlatarak, böyle bir araziye sahip olan üreticiye tarlalardaki drenajların iyi yapılması gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 15:14:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?