7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Çiftçiler 2007 yılını arar oldu

Türkiye'de kuraklığın en fazla hissedildiği bölgelerden olan Konya'da kuraklık nedeniyle kıraç arazilerde ürün yetişmedi.

Cihanbeyli Ticaret Borsası Başkanı Hacı Kabakçı, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayitoğlu, Cihanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztürk ve Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Gökcan düzenledikleri ortak basın toplantısında kuraklığın bölgeye verdiği zararları anlattı.

Grup adına konuşan Cihanbeyli Ticaret Borsası Başkanı Hacı Kabakçı, dünya çapında yaşanan küresel ısınmadan en fazla tarım alanlarının etkilendiğini belirterek, "2007 yılında yaşadığımız kuraklığın yaraları sarılırken, yeniden ekim yapan çiftçi alacağı mahsulle geçen yılın borçlarını ödemeyi hayal ediyordu. Ne yazık ki, bu yıl geçen yılki kuraklığı aratır hale gelmiştir. Cihanbeyli, Kulu, Altınekin, Karapınar ve Yunak ilçelerinin ekilebilir arazilerinin 2 milyon 649 bin dekarı kıraç, 1 milyon 203 bin dekarı sulu ekili araziden oluşmaktadır. Yaşanan kuraklık nedeniyle sulak arazilerde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında kayıp yaşanırken kıraç arazilerimizde ise yüzde 100'e varan kayıp oldu. Konya merkezde mart ayında 38.1, Nisan ayında 20.5, Mayıs ayında ise 14.8 milimetre yağış kaydedildi. Daha önceki ortalamalara göre, Konya'da yıllık 40 kilogram yağış alınırken, şu an 10 kilogram bile yağış alınamıyor" dedi.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayanların kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Hacı Kabakçı, "Biz yaşanan bu kuraklığa karşı çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararı ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı ekili alanlarda ilgili kuraklık yardımının doğrudan yapılmasını, vadesi geçmemiş tarımsal kredilerin faizsiz veya düşük faizli ödenebilir tarihe ertelenmesini, kuraklıktan zarar gören çiftçilere tohum, gübre ve mazot desteğinin acilen devreye konulmasını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çok acilen kuraklığa dayanıklı bitki örnekleri üzerinde çalışması ve uygulamaya geçilmesini, bölgelere uygun yerli buğday çeşitlerinin yeniden canlandırılmasını ve ekiminin temin edilmesini, çok acil ilave su kaynaklarının bölgelere aktarılmasını ve özellikle sulu tarım arazilerinde gerek süneyle mücadele için, gerekse yağış alınabilmesi için ağaçlandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 18:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?