6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çiftçiler de 'cansuyu' istiyor

Hükümet tarafından durgunlaşan sektörleri canlandırmak amacıyla çıkarılan vergi indirimleri ve KOBİ'ler için cansuyu kredilerinden sıkıntıda olan tarım sektörü de faydalanmak istiyor.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, hükümet tarafından durgunlaşan sektörleri canlandırmak adına olumlu adımlar atıldığını belirterek, "Bu sektörler, atılan bu olumlu adımların ardından büyük bir canlanma içine girdi ve piyasa ayağa kalktı.

Özellikle otomotiv ve beyaz eşya da yapılan vergi indirimleri ve KOBİ'ler için çıkarılan faizsiz cansuyu kredileri, zorda olan sanayici ve esnaf için adeta bir can simidi oldu. Ancak gerek kuraklık, gerekse girdilerin yüksek maliyetli ve sürekli zam görmesi nedeniyle zor durumda olan tarım sektörü için henüz bir adım atılmadı. Ziraat Bankası'ndan alınan kredilerin vadesinin uzatılması olumlu bir adım ancak yeterli değil" dedi.

Çiftçinin büyük bölümünün borçlu olduğunu ve elde ettikleri ürünün borçlarını ödemeye yetmediğini dile getiren Çöklü, "Bu sene geçen seneye nazaran yağışlar çok iyi gidiyor. Ancak çiftçi borç içinde olduğu için tarlasına tohum ve gübre atamıyor. Atsa bile traktörüne mazot alıp süremiyor. Sulu tarım yapan çiftçilerin su borçları iyice birikmiş durumda. Hükümetimiz tarafından krizdeki sektörleri canlandırmak için vergi indirimine gidildi. Bizim sektör içinde girdilerdeki vergilerin indirilmesi ve çiftçiye cansuyu gibi faizsiz kredi verilmesi tarım sektörünü ayağa kaldıracaktır. Eğer bu sağlanırsa ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamından kurtulması daha kolay olacaktır. Çünkü ben ekonomik krizden kurtuluş yolunun tarım sektöründen geçtiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 10:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?