6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çiftçilerin kuraklık desteği ödeniyor

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Konya’da ekili arazileri kuraklıktan zarar gören çiftçilere kuraklık desteği ödemelerinin bugün itibariyle başladığını bildirdi.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, çiftçinin kuraklık zararlarının karşılanmasını öngören kararname kapsamında, ürünleri yüzde 30 ve daha üzeri zarar gördüğü hasar tespit komisyonlarınca belirlenen kayıtlı çiftçilere destek ödemelerinin başladığını söyledi.

Dekar başına buğdayda 22 YTL, arpada 13 YTL, mercimekte 22 YTL, nohutta 30 YTL, fiğ, burçak ve mürdümükte 24 YTL kuraklık desteği ödemesi yapılacağını hatırlatan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, “Konya’da ekili arazileri kuraklıktan zarar gören 64 bin 870 çiftçiye toplam 86 milyon 118 bin 383 YTL ödeme yapılacak. Kuraklık paralarını alan çiftçilerimizin biran önce ekilişlerini tamamlamaları gerekiyor. Hava şartları ekim yapmak için oldukça uygun. Paraların dağıtımı üretimin devamlılığı açısından önemli. Kuraklık nedeniyle çiftçi borçlarının ertelenmesi de belli bir rahatlama getirdi” dedi.

Çöklü, çiftçinin hükümetten en büyük beklentisinin kuru tarım yapılan alanlarda da sulu tarıma geçilmesi olduğunu ifade ederek, “2007 yılında Konya’da ekili alanlar küresel ısınmaya paralel olarak yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 80 oranında zarar gördü. 2008’de de bu oran yüzde 50’ler seviyesinde yaşandı. Kuru tarım dönemi artık bitmiştir. Sulama projelerinin biran önce hayata geçirilmesi ve çiftçimizin önünün açılması gerekmektedir” diye konuştu.

Konya’nın sonbahar döneminde çiftçiyi sevindiren oranda yağış aldığını, özellikle Eylül ayında toprağa mevsim normallerinin üzerinde yağış düştüğünü dile getiren Çöklü, “Yağışlar bizleri çok sevindirdi. Bahar döneminde Nisan-Mayıs aylarında umduğumuz yağışı bulursak Konya ovasında beklentilerin çok üzerinde bir rekolteye ulaşabiliriz. Böylece ülkemizdeki az da olsa var olan üretim açığının da önüne geçmiş oluruz” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:42:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?