6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çiftçinin kabusu fareler mesaide

ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE

Konya'nın Beyşehir ilçesinde hububat, kavun ve pancardan sonra patates ekili arazilere de dadanan tarla fareleri, çiftçinin korkulu rüyası haline geldi. Tarlada farelerin peşine düşerek elleriyle yakalayıp öldüren üreticiler, ilaçlama yapmalarına rağmen baş edemediklerinden yakındı.

Ekili arazilerdeki iri patatesleri tercih eden fareler tarlada ürün bırakmazken, içini oyarak yuva da yapıyor. Farelerle baş edemeyen üreticiler devletten yardım bekliyor. Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, sorunun yaşandığı Üçpınar köyü yakınlarındaki patates ekili arazileri ziyaret etti. Beyşehir'e bağlı Bayavşar beldesindeki cips fabrikası için bölgedeki arazisinde cipslik patates yetiştiren Mehmet Atik, ürünü suladıklarında bu kadar fare görmediklerini dile getirerek, "Söküm başlayınca

ortaya çıktılar. İlaçla mücadeleyle sorun çözülecek gibi değil. Büyük patateslerin içini oymuşlar, yuva bile yapmışlar. Hasat sonunda 35-40 ton ürün bekliyordum. Ama bunun yaklaşık 2,5 tonu şimdiden zayi oldu. Yani işçiye vereceğim para uçtu gitti. Farelerin bir kısmının yediği patatesleri ise toprağa gömeceğim" dedi.

 YABAN DOMUZLARI DA FARELERİN PEŞİNDE

Tarlalardaki fare istilası nedeniyle arazilere yaban domuzlarının da dadandığını belirten Atik, "Tarla fareleri çoğalınca, bunları yemek için domuzlar da arazilerimize dadandı. Domuzlar ürünü yemiyor ama tarlada tahribata neden oluyor. Ürün böyle de zarar görüyor" şeklinde konuştu.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü ise, çiftçinin bu yıl tarla faresinden çok çektiğini ifade ederek, "Patatesi yiyeceklerini hiç düşünmemiştim. Ama tarlada fareler kol geziyor. Önce hububatı yedi, ardından bostana, pancara başladı. Şimdi de patates tarlalarına musallat oldular. Ayağını bastığın yerde tarladan fare çıkıyor. Yarım kiloluk, 700 gram ağırlığındaki patateslerin içi oyulmuş, sadece dış kabuğu kalmış. Çiftçi bu durumda ne yapsın. Bu konuya devletin el atması gerekiyor" dedi.

 ANA SEBEBİ ANIZ YANGINLARI

Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın ise, tarlalarda farelerin çoğalmasının ana nedeninin anız yangınları olduğunu söyledi. Farelerin doğal düşmanlarında anız yangınlarıyla azalma olduğunu belirten Aydın, "Yılan ve tilki populasyonunda azalma olunca bu defa fareler çoğaldı. Tarla fareleri toprakta galeriler oluşturarak, yerleştikleri tarlalarda ürünlere zarar veriyor. Yoğun olarak üreme yeteneğine sahip olduklarından, bir batında 20 nesil jenerasyon verebiliyorlar. Kimyasal mücadele

ile bunlarla baş etmek zor. Kimyasal mücadelenin zaten doğa için de olumsuz etkileri var. O yüzden, anız yakılmasına kesinlikle mani olmamız lazım. Çiftçilerimizin artık bunu görmeleri, bilinçlenmeleri lazım. Aksi halde tarla faresinin önüne çiftçilerin kendi imkanları ile geçebilmeleri mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Patates hasadının başladığı bölgedeki ekili alanlarda yetiştirilen cipslik patates, çuvallara doldurularak bölgede faaliyet gösteren cips fabrikasına gönderiliyor. Hasat faaliyetlerinin Ekim ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE
ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE
ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE
ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE
ÇİFTÇİNİN KORKULU RÜYASI FARELER MESAİDE
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 12:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?