7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Çiftçinin taban fiyatı beklentisi

Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, çiftçinin yaklaşan hasat dönemi öncesi taban fiyatlarının açıklanmasını merakla beklediğini belirterek, "Buğday taban fiyatının en az 60 YKr, arpa taban fiyatının ise 50 YKr olmasını istiyoruz" dedi.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, düzenlediği basın toplantısında yaklaşan hasat dönemini değerlendirdi. Hububatta 2007-2008 üretim mevsiminin sonuna yaklaşıldığını, hasat dönemine çok kısa bir süre kaldığını hatırlatan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, kuru tarım yapılan bölgelere yeterli yağış düşmediği için ekinlerde yanma ve kurumaların yaşandığını kaydetti.

Çöklü, Konya Ovasının küresel ısınmadan dolayı büyük bir kuraklıkla baş başa kaldığını anlatarak, "2007 yılında bunu bariz bir şekilde hissettik. 2008 yılında bölgemizde yağışların yeterli olmasından dolayı bu yıl hasat döneminin iyi olacağın kanaatindeydik ama nisan ve mayıs aylarında yeterli yağış miktarı oluşmasına rağmen yağışların mevzi ve lokal olmasından dolayı bazı bölgelere yağış düşmedi. Bundan dolayı üreticilerin ürünleri su hasretiyle yanıp tutuştu. Kuru tarım yapılan bölgelerimizde ekinlerde yanma ve kurumalar baş gösterdi" dedi.

"GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI"

Bu üretim sezonunda da girdi maliyetlerinde aşırı derecede artış yaşandığını dile getiren Çöklü, gerek gübre fiyatlarında gerekse dünya piyasalarındaki yükselişe paralel olarak mazot fiyatlarında yaşanan aşırı yükselişin üreticinin belini büktüğünü bildirdi.

Çöklü, "Mazot, ilaç, gübre ve elektrik en önemli girdilerimiz arasında yer almaktadır. Özellikle mazot ve gübre fiyatlarında yaşanan artış çiftçimizi korkutmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunlar çiftçimizi doğrudan etkilemektedir. Yaşanan ekonomik sorunlar zaten zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçimizi yaralamaktadır. Ayrıca desteklemelerde yaşanan bazı belirsizlikler ile zamanında ödeme yapılamama sorunlarına da artık neşter vurulmalıdır" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ TABAN FİYATLARININ AÇIKLANMASINI BEKLİYOR "

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, merakla beklenen taban fiyatlarının çiftçinin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini savundu. Aksi takdirde üreticilerin zor durumda kalacağını ve emeklerinin karşılığını alamayacağını anımsatan Çöklü, "Selçuklu Ziraat Odası olarak hem sulu hem de kuru tarım yapılan alanlar için ayrı ayrı maliyet tabloları çıkarmış bulunmaktayız. Bilimsel bir çalışmayla ortaya konulan sonuçları da dikkate alarak buğday taban fiyatının en az 60 YKr, arpa taban fiyatının ise 50 YKr olmasını istiyoruz. Ayrıca bu rakamların yanında prim ödemeleri de artırılarak devam etmelidir. Prim ödemeleri de en az 15 YKr olmalıdır. Belirttiğimiz rakamların altında verilecek fiyatlar çiftçimizin sorunlarına sorun katacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 14:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim öztürk IP: 88.248.90.xxx Tarih : 11.06.2008 16:08:37

ne gerek taban fiyatına önce tüccar alsın sonra acıklayacaklar çifci zaten ölmüş durumda ölen kişi diriliyorsa çifcide dirilir sanırım beni anlıyorsunuz