7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Çilek ihracatıyla Avrupa'ya açıldılar

ÇİLEK İHRACATIYLA AVRUPA'YA AÇILDILAR

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde yetiştirilen çilekler Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

İlmen’de, mazisi 10 yıl öncesine dayanan çilek üretimi son yıllarda adından söz ettirerek marka haline geldi. Bölgede üretilen farklı aroma tadı ile aranan bir ürün haline gelen çileklerden iri taneli olanlarının ihracatçı firmalar tarafından Avrupa’nın değişik ülkeleri ile Rusya’ya gönderildiği bildirildi.

İlmen Belde Belediyesi’nin de verdiği destekle hamle yapan çilek üretimi yöredeki ailelerin en büyük geçim kaynağı haline geldi.

Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, belde merkezinde çilek yetiştiriciliği ile uğraşmayan hiçbir ailenin olmadığını vurgulayarak, “Çilek üretimi bölgenin en önemli geçim kaynağından birisidir. Burada geçtiğimiz yıllarda 2 bin 500 dekarlık alanda yapılan çilek yetiştiriciliği, damla sulama sisteminin giderek yaygınlaşması ve Özel İdare’nin verdiği destekle 25 bin dekar alana ulaştı. Bölgemizde her ailenin bir ya da birkaç adet çilek bahçesi bulunmaktadır. Yöremizde 10 yıl önce başlayan ve o tarihlerde yıllık ortalama 200 ton olan çilek üretimi bu sene 2 bin ton seviyelerine kadar çıktı. Yani 10 yılda 10 katına ulaşan bir üretimle karşı karşıyayız” dedi.

Başkan Şahin, dünya'da Türkiye dışındaki ülkelerde Temmuz ayından sonra çilek bulmanın mümkün olmadığını ancak beldelerinde karın toprağa düştüğü günlere kadar çileği tarlada bulunabileceğini laydetti. Geçtiğimiz yıl kilosu 50 ile 70 kuruştan satılan çileğin bu yıl üreticinin fiyatından da memnun olduğunu dile getiren Şahin, “Bu sene sezon 1 liradan açıldı. Önümüzdeki günlerde kilo fiyatının 1.5 liraya çıkması bekleniyor. Çilek yetiştiriciliği oldukça zor bir işçilik gerektirdiği ve hassas bir ürün olması nedeniyle üreticimizin karşılığını alması bizim çok önemlidir” diye konuştu.

Başkan Şahin, bölgede üç boyda çilek üretimi yapıldığını, en küçüğünün sanayi tipi olarak marmelat ve çilek reçeli yapımında kullanılmak üzere fabrikalara gönderildiğini, orta boyunun ise sofralık olarak hal ve pazarlarda iç tüketime sunulduğunu dile getirerek, "Çileğin iri taneli büyük boyları Rusya ve Avrupa olmak üzere değişik ülkelere gönderilmektedir. Beldemiz merkezinde hasatla birlikte ürünü toplayan ihracatçı firmalar gerekli şoklamaları yaptıktan sonra gidecekleri ülkelere ihraç etmektedirler.Yani bölgemizde yetişen ürünün üçte birlik kısmı ihracata, kalan kısmı ise iç piyasada değerlendirilmektedir" şeklinde konuştu.

ÇİLEK İHRACATIYLA AVRUPA'YA AÇILDILAR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2010 Perşembe 11:45:04
Güncelleme :10 Haziran 2010 Perşembe 20:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?