6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çilek üretileri mutsuz

Konya'nın Hüyük ilçesinde adını çilek üretimi ile duyuran İlmen beldesinde, bu yıl ürün yetiştiren üreticiler düşük fiyatlar nedeniyle umduğunu bulamadı.

İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, çilek ve kiraz üretimi ile adını duyuran İlmen beldesinde bu yıl verimli bir dönem yaşanmasına rağmen üreticinin fiyatların düşük olması nedeniyle hayal kırıklığı içerisinde olduğunu söyledi. İlmen'de yetiştirilen ürünün iç piyasanın yanı sıra Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine gönderildiğini hatırlatan Şahin, bu yıl Rusya'dan da gelen talepler doğrultusunda çileğin birçok ülkede sofralık tüketim için marketlerin reyonunu süslediğini belirtti.

İhracata rağmen, krizden dolayı çilek piyasasında bir daralmanın söz konusu olduğunu, bu durumun üreticiyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Şahin, çileğin kilo fiyatının 50 ile 70 kuruş aralığında seyrettiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl çileğin 70 kuruştan başlayıp 1.5 liralık rakamları gördüğünü hatırlatan Şahin, bu yıl çilek fiyatlarının yarı yarıya düşmesi nedeniyle üreticinin zor günler yaşadığını, kazandığı paranın işçinin masrafına ancak yettiğini söyledi.

İlmen'de organik çileğin 6-7 kez toplandığını, ilk ve ikinci toplanan ürünün ihracata gittiğini, daha sonraki kısmının ise iç piyasada marmelat ve aroma için değerlendirildiğini kaydeden Şahin, şu bilgileri verdi:

"Yöre halkımız buna suluk diyor. İlk ve ikinci toplanan ürün aroması güçlü ve daha iri olduğu için sofralık olarak daha değerli oluyor ve stoklanma aşamasından sonra ihracata gönderiliyor. Daha sonraki toplanan küçük boydaki ürün ise sanayi tipi olarak değerlendiriliyor. Bizim sanayi tipi dediğimiz çileğin üretimi eski usul dediğimiz salma sulama sistemi ile yapılıyor. O yüzden çapa ve otla mücadele ile daha fazla bir uğraş gerekiyor. Kazanılan para ise tamamen işçiye gidiyor. Bu yıl üretici beklediği parayı kazanamadı. Üretici, zaten çileğin kiloda 70-75 kuruşluk bir maliyeti olduğunu belirtiyor. Bu yıl vatandaşımızın artısı sadece bahçesinde kendine iş sağlamış oldu, yevmiyesini kurtarabilirse bu karı oldu, diye düşünüyoruz."

Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, çilek yetiştiriciliği ile ilgili gelecekteki hedeflerinin üretim yapılan alanı daha da genişletmek olduğunu da söyledi. Bu yıl şu ana kadar yörede bin 500 tonluk bir rekoltenin gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, damla sulama sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte üretim kapasitesini üçe katlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 11:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?