6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Cinayet sayısı % 50 düştü

Konya Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Bürosu dedektiflerinin başarısı sayesinde cinayet olayları 5 yıl öncesine göre yüzde 50 oranında düştü.

Edinilen bilgiye göre, Konya Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından şehirde meydana gelebilecek cinayet ve benzeri suçların önüne geçebilmek için 'Kırmızı Alarm' projesi hazırlandı. Proje kapsamında Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin ve tüm büro amirlerinin yer aldığı toplantıların ardından şehirde meydana gelecek suçlara karşı ilk önce önleyici tedbirler alındı.

Konya Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler ve 20 kişilik ekibi, şehirde meydana gelen cinayet olaylarını kısa sürede çözerek şüphelileri adalete teslim
konusunda 2004 yılında çalışmaya başladı. Dedektifler, 5 yıl içerisinde meydana gelen 131, daha önce işlenen 8 ve ilçelerdeki bir çok cinayeti çözerek zanlılarını adalete teslim etti. Uzmanlaşan dedektifler kimi zaman katili ince sesinden, kimi zaman petrol istasyonlarındaki benzin fişlerinden, bazen de bir bıçak markasından yararlanarak yakaladı.

CİNAYET SAYISI YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Konya'da 2003 yılında 42 cinayet işlendi. 5 yıldır Cinayet Bürosu dedektiflerinin ve yardımcı ekiplerin çalışmalarıyla her geçen yıl bu sayı biraz daha aşağıya düştü. 2004 yılında 30, 2005'te 27, 2006'da 25, 2007'de 29 ve 2008 yılında 21 cinayet işlendi. 2008 ile 2003 yılları karşılaştırıldığında cinayet sayısının yarı oranda azaldığı dikkat çekiyor.

Cinayet sayısının azalmasında en önemli faktör olarak CSI Konya ekibinin küçük bir detaydan yola çıkarak cinayeti çözmeleri gösteriliyor. Ellerinde delil yokken küçük bir çocuğun kaybolmasından yola çıkarak araştırma başlatan cinayet bürosu dedektifleri, daha önce kaybolan başka bir çocukla bağlantılı bir kişinin olabilme ihtimalini göz önüne alarak yaptığı araştırmada 2 çocuğa tecavüz eden öldürerek gömen sapığı delil olmadan yakalamıştı.

Sonrasında ise dedektifler, geçmiş yıllara ait faili meçhul dosyaları çıkartıp incelemiş, bu dosyalardan domuz bağı ve hayat kadını cinayeti gibi 8 olayı daha aydınlatmıştı.

EN ZORU PİERCİNGLİ KADIN CİNAYETİ

28 Eylül 2007 tarihinde merkez Karatay ilçesi Buğday Pazarı içerisindeki PTT Bank Borsa Şubesi'nde görevli Veli Sağdıç (37), 8 yerinden bıçaklanarak öldürülmüş ve kasadan 15 bin YTL para alan 3 kişi kayıplara karışmıştı. Olayın ardından Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri Ertuğrul Güler ve ekibi planlı işlenen cinayetin çözülmesi içi 3 ay gece gündüz çalıştı.

En zor olay olarak düşünülen cinayetle ilgili araştırma yapan dedektifler şahıslardan birinin kadın olduğunu, göbeğine piercing taktığını tespit etmişti. Dedektifler, PTT memuru cinayetini petrol istasyonlarında 4 bin 500 rulo fişi inceledikten sonra 265 otomobili şüpheli olarak belirlemiş ve olay tarihinde araçların kimde ve nerede olduğunu araştırmıştı.

Yapılan araştırmada bir otomobilin emanet verildiğini ve bu kişinin ise Mehmet Kumsal olduğunu, yanında, göbeğine piercing takan kadın olduğunu öğrenmişti. Yapılan çalışmalar sonucu ilk önce gözaltına alınan piercingli kadın her şeyi itiraf etmiş, diğer sanıklar da yakalanarak adalete teslim edilmişti. Cinayetle bağlantısı olan toplam 4 kişiye ise mahkeme heyeti tarafından 3 müebbet, 44 yıl hapis cezası verilmişti.

7 YILLIK CİNAYETİ ÇÖZDÜLER

Konya'da 7 yıl önce 1 çocuk babası 26 yaşındaki minibüsçü Recep Özekerci, merkez Meram ilçesi Armağan Mahallesi Ebabil Sokak'ta bir villa inşaatının içerisinde elleri ve ayakları bağlandıktan sonra boğularak öldürülmüştü. 2001 yılından 2004 yılına kadar birçok şüpheli üzerinde araştırma yapan polis, o dönem cinayet zanlısına ulaşamamıştı.

2004 yılında Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, eski faili meçhul cinayetlerin dosyasını çıkartarak içerisinde delil olup da çözülemeyenler üzerinde çalışma başlattı. Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler ve 20 kişilik ekibi olay tarihinde çekilen görüntü ve fotoğrafları her gün defalarca inceledi.

Dedektiflerin tamamı sigaraların aynı şekilde söndürülmesi ve aynı marka sigara içilmesi nedeniyle olayı bir kişinin gasp amaçlı gerçekleştirdiğini ve domuz bağıyla öldürülmüş gibi gösterilerek hedef saptırma yönteminin kullanıldığını konusunda hemfikir oldu. Ekipler, terör örgütü Hizbullah tarafından işlenen domuz bağı cinayetlerini inceleyip, uzmanlardan fikir almasıyla minibüsçünün öldürüldükten sonra bağlandığı kesinlik kazandı.

Konya'da domuz bağı cinayeti olarak bilinen minibüsçünün katilini yakalamak için bu kez ekipler 3 ayrı bölgede olay tarihi ve yakın günlerde otellerde kalan çok sayıda kişiyi belirledi. Otelde kalan kişiler üzerinde araştırma yapan ekipler, Batman nüfusuna kayıtlı Bilal Ç.'nin (30), 1996 yılında minibüs hatlarının geçtiği güzergahta bir evde 3 ay yaşadığını belirledi.

Cinayeti Bilal Ç.'nin işlemiş olabileceği üzerinde yoğunlaşan ekipler 6 ay süren bir takibe başladı. 2 çocuğu ve eşinin bulunduğu Batman'daki evinde yaşayan şüphelinin eşiyle sürekli kavga ettiği ve domuz bağıyla bağladığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan Bilal Ç. suçunu itiraf etti ve mahkeme tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dedektifler geçmişe yönelik benzer toplam 8 cinayeti çözmeyi başardı.

KAYIP BAŞVURULARINDAN CİNAYETLER ÇIKTI

Konya'da 2007 ve 2008 yılı içerisinde bir veznedar, iki arkadaş ve bir emlakçı farklı dönemlerde kaybolmuş ve cinayete kurban gittikleri belirlenmişti. Olaylardan ilki 9 Ağustos 2007 tarihinde meydana gelmişti. Bir gıda şirketinde mutemet olarak çalışan Mehmet Koçak şirkete ait otomobille 55 bin YTL nakit para ve 35 bin YTL değerinde çekle iş yerinden bankaya doğru yola çıktığında kaybolmuştu. Bunun üzerine araştırmaya başlayan cinayet bürosu dedektifleri, 3 zanlıyı tespit etmiş ve mutemedi kaçırıp öldürdükten sonra gömdüklerini ortaya çıkartmıştı.

İkincisi ise, 9 Kasım 2007 tarihinde meydana gelmiş, emlakçı Bekir Çorap'ın kaybolması üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Bürosu ekipleri araştırma başlatmış, 11 Kasım tarihinde cinayet büro ekipleri şüpheli olarak Faruk Şengül ile ikinci eşi N.G.'yi gözaltına almıştı.

Gözaltına alınan şüphelilerden Faruk Şengül cinayeti itiraf edip, öldürdüğü emlakçı Bekir Çorap'ın cesedinin yerini göstermişti. 26 Nisan 2008 tarihinde gerçekleşen üçüncü kayıp olayında iki samimi arkadaş Mustafa Şanlı ve Murat Aydın kaybolmuştu. Bunun üzerine araştırma yapan dedektifler, Şanlı ve Aydın'ın öldürüldüğü kanısına vardı. Şüpheli olarak Aydın'ın halasının oğlu Oğuzhan A.'yı belirleyen dedektifler korkunç bir cinayeti ortaya çıkartmıştı.

Oguzhan A, halasının oğlu ile arkadaşını eğlenceye diye götürüp intikam için öldürdükten sonra bir kuyuya gömdüğünü itiraf ederek cesetlerin yerini göstermişti.

CİNAYET EN ÇOK BIÇAKLA İŞLENİYOR

Konya'da meydana gelen cinayetler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, cinayetlerin çoğunluğu bıçakla işleniyor. 2008 yılında meydana gelen 21 cinayetin 1'i boğma, 2'si tabanca ile 3'ü ise kesici aletle, geriye kalan 15'inin ise bıçakla meydana geldiği ortaya çıktı. İşlenen 21 cinayetle ilgili 32 kişi dedektifler tarafından yakalanarak adalete teslim edildi.

Delilden sanığa gidilen yöntemle çözülen cinayetlerde Ağır Ceza Mahkemeleri çok kısa sürede kararlar vermeye başladı. Son olarak bir büfeciyi öldüren katil zanlısı hakkında tek celsede müebbet hapis cezası verilmişti. En zor olayların bile faillerine ulaşan cinayet bürosu dedektiflerinin, başarılı olmasının en önemli nedeninin ekip ruhuyla çalışmaları olduğu belirtilirken, dedektiflerin hepsinin üniversite mezunu ve yaş ortalamasının 35 olduğu bildirildi.

Dedektiflerin 5 yıl içinde bir tane bile faili meçhul cinayet bırakmaması "CSI Konya" olarak anılmasına neden oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 11:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?