6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çocuklarda soğuk algınlığı arttı!

Konya'da soğuk algınlığı nedeniyle 2 günde bin 500 çocuk Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi aciline başvurdu. Şuanda yüzde 100'ün üzerinde doluluk yaşanan hastaneye başvuran çocukların solunum yolu enfeksiyonuna yakalandıkları öğrenildi.

Soğuk algınlığının 1 ile 15 yaş arasındaki çocukların çoğunda görüldüğünü belirten Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Adnan Tekin, çocukların bünyesinin daha zayıf olması nedeniyle hastalanmaları durumunda mutlaka tedaviye başvurmaları gerektiğini söyledi.

Soğuk algınlığının üst solunum yollarında virüs türü mikropların neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğuna değinen Dr. Tekin, "Soğuk algınlığına bir çok virüs neden olabilir. Özellikle boğaz, kulak, nefes borusu ve akciğer gibi
organlarımızın soğuk algınlığından etkilenmesiyle başlıyor. Küçüklerde daha fazla görülen soğuk algınlığı yetişkinlerde daha az görülüyor. Son günlerde şehrimizde solunum yolu enfeksiyonlarına çok fazla bir artış oldu. Bu artışın sömestr tatiline kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü kalabalık ortamlarda bulunan solunum enfeksiyonuna yakalanmış bir çocuğun, başka birine dokunması, aynı gıdayı paylaşması veya aynı bardaktan su içmesi bile hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor" dedi.

2 GÜNDE BİN 500 ÇOCUK BAŞVURDU

Hastanelerine sadece 2 gün içerisinde bin 500 çocuğun soğuk algınlığı nedeniyle başvurduğunun altını çizen Dr. Tekin, "Bu çocukların yaşları 1 ile 15 yaş arasında değişiyor. 7 ile 15 yaş arasındaki çocuklar okul gibi bir arada bulundukları yerlerde hastalığı birbirlerine bulaştırıyor. Bu çocuklar evlerinde ise küçük kardeşlerine bulaştırıyor.

Şuanda hastanemiz yüzde 100'ün üzerinde doluluk oranı yaşıyor. Hastalanan çocukları hekimlerimiz sağlık kontrolünden geçirerek tedavilerini uyguluyor. Soğuk algınlığı özellikle hamile bayanlar, yaşlılar ve 1 yaşın altındaki çocuklar için tehlikelidir. Bir de çocuklar kış mevsimi olması nedeniyle kar yağdıktan sonra sokakta fazla zaman geçiriyor, bunlara dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

HASTALIK 7 İLE 14 GÜN ARASINDA İYİLEŞİYOR

Soğuk algınlığının genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileştiğinin altını çizen uzmanlar ise, "Bazen soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen, sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi hastalıklar nedeniyle iyileşme uzun sürebilir. Soğuk algınlığının düzelmesi zamana bağlıdır. Bu süre içinde istirahat edip, bol sıvı gıda alınması gerekir. Boğaz ağrısının şiddetlenmesi, 10 günden uzun sürmesi, öksürükle birlikte koyu balgam gelmesi, vücut ısısının 38 derecenin üzerinde olması ve birkaç gün
sürmesi, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, uyuklama hali, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarda morarma gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Bunlar hayati tehlikeye neden olabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 14:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?