4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Çocukların kandil sevinci

Konya'da, Regaip Kandilinde evlerin kapılarını çalarak "Şivlilik" diye bağıran çocuklar ev sahiplerinin kendilerine ikram ettiği şekerlemelerle sevindiriliyor.


Dünyanın değişik coğrafyalarında farklı kültürel kutlamalara sahne olan Üç Aylar'ın başlangıcı Konya'da çocukların sevindirilmesiyle renkleniyor. Türkiye'de sadece Konya'ya has bir kutlama olan "Şivlilik" ile Regaip Kandili sabahında evlerin kapılarını çalarak gruplar halinde dolaşan 3 ila 15 yaş arasındaki çocuklara şekerleme ürünleri veriliyor.

Ellerindeki poşetlere verilen hediyeleri koyan çocuklar çaldıkları kapının biraz geç açılması halinde tempo ile hep bir ağızdan, "Şivli şivli şişirmiş, Erken kalkan pişirmiş, İki çörek bir börek, Bize namazlık gerek. Şivlilik" diye mani söylemeye başlıyor. Günün ilerleyen saatlerine kadar mahalleleri gezen çocukların aldıkları hediyeler karşısında sevinçleri gözlerinden okunurken, bir kültürel yapı olarak değerlendirilen Şivlilik uzun yıllardır bozulmaya uğramadan sürüyor. Şivlilik toplamadan önceki gece Regaip Kandilinin müjdecisi fener alayında ellerindeki fenerlerle sokaklara çıkan çocuklar yaktıkları ateşler etrafında oyunlar oynayarak eğlendi.

ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE HEDİYE YAĞMURU


"Şivlilik" diye bağırarak genel merkezi Konya'da bulunan Afra Alışveriş Merkezine gelen çocuklara çeşitli hediyeler verildi. Ziyaret ettikleri Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Güler'in Regaip Kandilini kutlayan kız ve erkekli bir grup çocuğa şeker, gofret, sütlü içecek ve okuma kitabı hediye edildi. Daha sonra Afra Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Mensuri Seher'in kandilini kutlayan çocuklar ellerindeki poşetleri doldurarak ayrıldı. Mensuri Seher, bu geleneğin unutulmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Çocukların aldığı hediyelerin kendileri açısından bir önemi olmadığını belirten Seher, "Önemli olan çocuklara gülümseyerek şefkatle başlarını okşamamız. Çocukların gülen yüzlerini görmek bizler için en büyük mükafattır" dedi.


Alışveriş Merkezinde de palyaçolar tarafından çocuklara hediye dağıtılırken, Regaip Kandili nedeniyle kasalardan müşterilere şeker ikram edildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 13:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?