25
Nisan
2024
Perşembe
KONYA

Çöpler elektriğe dönüşüyor

Konya Büyükşehir Belediyesi Aslım Katı Atık Depolama Sahası'nda kurduğu tesiste 26 bin haneye yetecek elektrik üretiminin yanında açığa çıkan ısı değerlendirilerek domates üretimine başlandı.

ÇÖPLER ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın çöplerinin döküldüğü Aslım Katı Atık Sahası'nda 2 yıldır metan gazından elektrik üretimi yapıldığını hatırlattı. Çöpten üretilen elektriğin yıllık 5,6 megawat/saat gücünde ve yaklaşık 26 bin haneyi aydınlatacak kapasitede olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, elektrik üretiminde açığa çıkan ısıyı değerlendirerek sera faaliyetlerine de başlandığını dile getirdi.

SERADA DOMATES ÜRETİMİ BAŞLADI

Kurulan serada 1200 metrekarelik bir alanda domates üretimine başlandığını kaydeden Başkan Akyürek, "Katı atık sahamızda günlük 1200 tona yakın katı atık gelmekte, bundan elektrik üretmekteyiz. Elektrik enerjisini üreten firmamız bu konuda Konya için bir ilki başarmıştır. Bu çalışmayla çevreye de katkı sağlamış oluyoruz. Elektrik üretiminde yanmadan dolayı açığa çıkan ısıdan faydalanabilmek için sera alanı test edildi. Isı ve debisine göre 30 ton domates üretim kapasitesi söz konusu. Elde edilen enerji tesisin ısıtılması ve aydınlatılmasında da kullanılmaktadır" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmayla seraya 2 bin 700 domates fidesi dikildi. Aslım Katı Atık Sahası'nda çöpler elektrik enerjisine dönüştürülerek ekonomiye ve çevreye katkı sağlanırken; açığa çıkan enerji serada değerlendirilerek yıl boyu domates üretimi yapılmış olacak.

...
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2013 Salı 16:43:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?