7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Çumra andezitine büyük talep

Konya'nın Çumra İlçe Belediye tarafından üretilen ve ilçenin ismi verilen andezit taşı, ülke genelinde yerel yönetimler ile özel sektör tarafından dayanıklılığı nedeniyle tercih ediliyor.

Çumra Belediyesi'nin yaklaşık 3 yıldır üretimini sürdürdüğü andezit taşı, artık "Çumra Taşı" olarak tüm Türkiye'de isminden de söz ettiriyor. Yerel yönetimlerden talep gören andezit taşı, kaldırım, park-bahçe düzenlemeleri, peyzaj, restorasyon gibi uygulamalarda kullanılırken özel sektörden de talep görüyor.

Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz, andezit taşının yazın serin kışın ise sıcak tutma özelliği nedeniyle yapıların dış cephelerinde de izolasyon malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Don ve ısı farklılıklarından etkilenmeyen andezit taşının özelliğini yıllarca koruması nedeniyle herhangi bir bakım gerektirmediğini kaydeden Başkan Ersöz, "Andezit taşının diğer sert taşlara nazaran dayanıklı, dekoratif ve kaymaz olması nedeniyle belediyelerin ve inşaat sektörünün vazgeçilmez malzemesi haline geldiği görülüyor. Bu taş cilalı ve cilasız olarak kullanılabiliyor ve andezite tasarımcıların isteğine uygun olarak motif, resim, yazı ve figürler verilebiliyor" dedi.

Modern kentlerin yeniden dizaynında estetik görünüm ve kullanılabilirlik açısından en çok tercih edilen malzeme haline gelen andezit taşının ilgi gördüğünü dile getiren Başkan Ersöz, "Andezit taşı belediyelerinin temel ihtiyaç malzemelerinden birisi haline geldi. Çumra sınırlarında tespit ettiğimiz andezit taşı yatağını kullanarak ilçemize önemli bir gelir kazandırdık. Özellikle 21. yüzyıl çağdaş kent merkezi anlayışında kent merkezlerinin dokusu ve estetiğine büyük katkı sağlayan doğal ve dekoratif taşların kullanımı bu özelliklere sahip andezit taşını cazip hale getirdi" diye konuştu.

Başkan Ersöz, Türkiye'ye "Çumra Taşı" olarak kabul ettirdikleri andezit taşının üretiminin artan taleple birlikte sürekli katlanarak sürdüğünü, halkın da büyük beğenisini kazanan andezit taşının ilçede kullanılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 13:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?