6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Çumra Sempozyumu 9-10 Mayıs'ta

Konya'nın Çumra ilçesinde Medeniyetin Beşiği Tarımın Öncüsü Çumra Sempozyumu 9-10 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı ve Belediye Başkanı Nasır Ersöz, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenler ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında bilgi verdi.

İlçe Kaymakamı Adem Yazıcı, sempozyuma tüm Konya halkını davet ederek, ilçenin dünü-bugünü ve yarınının tartışmaya açılacağını, 125 katılımcının 93 tebliğ sunacağını kaydetti.

Kaymakam Yazıcı, tebliğlerin kültür ve tarım ana başlıkları esas alınarak hazırlanan oturumlar halinde takdim edileceğini ifade ederek, "İlk gün tek salonda gerçekleştirilecek sunumların ardından, ikinci gün kültür ve tarım oturumları iki ayrı salonda icra edilecek. Son oturumlar ise müşterek olarak gerçekleştirilecek. Sempozyumda Çatalhöyük'ten başlamak üzere Çumra tarihi ele alınacak. Ülke ve Osmanlı coğrafyasından göçlerle kurulan Çumra'da, bir arada yaşama konusunda elde edilen başarı örnek olarak ortaya konulacak" dedi.

Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz ise sempozyumun tüm Türkiye'ye örnek olacak nitelikte olduğunu dile getirerek, ilçenin hem ürün çeşitliliği hem girişimci ruhu ile dikkat çektiğini söyledi.

Başkan Ersöz, sempozyum ile Çumra'nın tarımdaki mevcut durumunun tespit edileceğini de anımsatarak, "Özellikle su sorunun tarımı tehdit ettiği bu dönemde çıkış yolları enine boyuna tartışılacak. Basınçlı sulama sistemleri, suyun verimli kullanılması, birim alanda elde edilen ürünün artırılması, toprak kalitesine dönük tedbirler de tarımla ilgili tebliğlerde ele alınacak. Sempozyumun, su ve sulama sorunlarına dönük olarak, Çumra merkez olmakla birlikte, Konya ve Türkiye için yeni önermeleri getirmesi bekleniyor. Hayvancılık da mevcut durumu ile ele alınan ve gelecek vizyonu üzerinde tartışılan bir diğer konu olacak" şeklinde konuştu.

Başkan Ersöz, sempozyumun hazırlanması için yaklaşık bir yıldır ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirerek, "Çumra'nın şehircilik ve diğer alanlardaki beklentileri de sempozyum çerçevesinde ağırlıklı ele alınması beklenen bir diğer konu. Toplantıda sivil toplum örgütlerinin çalışmaları değerlendirilirken, Çumralılık bilinci üzerinde yapılabilecekler de tartışmaya açılacak. Bütün kesimleri kucaklayıp zenginlik olarak ele alan sempozyumun Konya geneli için de bir örnek olması bekleniyor. Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları devam eden organizasyonla Çumra'nın 'Medeniyetin Çıkış Noktası, Tarımın Başkenti' olduğu vurgusu bir kez daha gündeme getirilecek" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 13:57:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?