6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Dantel ve oyalar gelir kaynağı oldu

DANTEL VE OYALAR YENİ GELİR KAYNAĞI

Bir zamanlar gelinlik kızların çeyizlerini süsleyen el emeği dantel ve oyalar, ev hanımlarının yeni gelir kaynağı oldu.

Eskiden ev hanımlarının kızları, kardeşleri ya da bir yakınları için yaptıkları el emeği dantel ve oyalar artık geçim kaynağı oldu. Ev ekonomisine katkı sağlamak ve eşlerine yük olmamak isteyen ev hanımları, işledikleri dantel ve oyaları çeyizlik ürünler satan dükkanlara ya da düzenlenen kermeslere getirerek satıyor. Özellikle kızlarına çeyiz hazırlayan annelerin ilgi gösterdiği el emeği ürünler, parça sayısı, büyüklüğü ve kullanılan malzemeye göre 10 ila 300 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Konya'da çeyizlik ürünler satan Hatice Durmaz, eskiden bu tür ürünleri toptancılardan aldıklarını belirterek, "Şu an ise ev hanımları, evlerinde işlediği ürünleri bize getirip dükkanımızda sergiliyor. Evine, kızına ya da torununa çeyiz hazırlayanlar dükkana gelip bu ürünlerden beğendiklerini alıyor. Şu an bu işi yapan ev hanımlarının sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bazıları kullanacağı malzemeyi bizden alıyor ve yaptığı ürün satıldığında malzeme parasını fiyattan düşüyor" dedi.

Sergilenen ürünlerin fiyatının ürüne ve ürünün sayısına göre değiştiğini dile getiren Durmaz, "Örneğin tek parça bir dantel 5 ila 25 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bazı ürünler takım halinde, bazıları ise tek tek satılıyor. Takım halinde satılanlar 50 ila 300 lira arasında fiyatlara alıcı buluyor. Fiyatın belirlenmesinde ürünün modeli, kullanılan malzeme, güzel işlenmesi, büyüklüğü ve sayısı belirleyici oluyor. Ev hanımları mutfak ihtiyaçlarını bu sattığı ürünlerin parasıyla temin etmeye başladı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2010 Pazar 10:07:02
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 19:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?