6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Darbeciler hakkında suç duyurusu

KONYA'DA DARBECİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi ve ihtilal mağdurları, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, İkinci Başkanı Ali Haydar Saltık ve Harp Akademileri Komutanı Bedrettin Demirel hakkında suç duyurusunda bulundu.

12 Eylül 1980 darbesinde mağdur olanlarla birlikte Konya Adliyesi önünde toplanan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi basın açıklaması yaptı. Selvi açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koymuştur. Şüpheli eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in kendi ifadeleriyle sabit olan darbe zeminini hazırlamak için şartların olgunlaşması beklenmiştir. Evren, emir ve talimatlarıyla suç tarihi olan 12 Eylül 1980 darbesinden yaklaşık 6 ay önce suç

belgesi bayrak harekat planı dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Ali Haydar Saltık tarafından hazırlanmıştır. Dönemin Harp Akademileri Komutanı Bedrettin Demirel'in, 'darbe şartlarının olgunlaşması için iki sene bekledik' beyanı medyaya yansımıştır. Bu çerçeveden olmak üzere 1 Mayıs 1977 Taksim, Maraş ve Çorum olaylarının arka planları olduğu ortaya çıkmıştır. İktidardaki hükümete bağlı olan şüphelilerin yasaları açıkça ihlal ederek anayasal düzeni yıkmaya yönelik yaptıkları eylem ve işlemler suçtur.

Şüphelilerin işledikleri suçların soruşturulmasına, 1982 Anayasası'nın geçici 15. maddesi engel olmuştur. Bu madde 12 Eylül 2010 tarihinde kaldırılmıştır. Darbeciler anayasal koruma altında olduklarından bugüne kadar yaşanan mağduriyetlerden dolayı başvurulabilecek makam, hakkımızı arayabileceğimiz merci yoktu. Şimdi darbecilerin darbe yapmak, cebren anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, TBMM'yi görev yapmaktan men etmek, darbeye zemin hazırlamak için sistemli bir şekilde planlayarak adam

öldürmemek, işkence yapmak, cinsel saldırılarda bulunmak ve hürriyetten yoksun bırakmak suçlarından hukuk çerçevesinde hesabının sorulmasını istiyoruz. İsimlerini söylediğimiz kişileri darbe suçu nedeniyle şikayet ediyoruz" dedi.

Darbe döneminde zarar gören ve uzun süre gözaltında kalıp işkence gören mağdurlar da şikayetçi olduklarını belirterek, suçluların cezalandırılmasını istedi. Mağdurlar daha sonra hep birlikte adliyeye girerek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunanlardan Mustafa Ahmet Güçyetmez'in, o dönem gözaltına alınmasına neden olan hatla besmele yazılmış tabloyu getirmesi dikkat çekti.

KONYA'DA DARBECİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
KONYA'DA DARBECİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 14:16:02
Güncelleme :24 Eylül 2010 Cuma 16:09:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?