6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Davutoğlu hasret giderdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve işgal edilen topraklar dahil olmak üzere esenliği Türkiye'nin olmazsa olmazıdır" dedi.

Biz dizi ziyaret ve toplantılara katılmak üzere Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, programı öncesi merkez Selçuklu ilçesi Vatan Caddesi'nde bulunan ablası Ayşe Çalık'ı ziyaret etti. Ablasının evine gelişinde apartmanın önünde kızı, ablası ve akrabaları tarafından karşılanan Davutoğlu, bir süre yakınlarıyla görüştü. Bakan Davutoğlu'nu evden çıkışında kızı boynuna sarılarak uğurladı. Bakan Davutoğlu buradan Konya Valiliği'ne geçti. Vali Osman Aydın tarafından resmi törenle karşılanan Bakan Davutoğlu'na Vali Aydın, işlemeli cam sürahi hediye etti.

Burada konuşan Bakan Davutoğlu, kendi oturduğu evin İstanbul'da olduğunu ancak gerçek evinin Konya'da olduğunu ifade ederek, "Konya'ya gelişimin 3 amacı var. Birincisi Konya'da bulunan akrabalarımı ve anne baba ve atalarımın mezarlarını ziyaret etmek. Hem de Konyalı hemşehrilerimizle beraber olmak. İkincisi Konya Türkiye'nin manevi kalbi sayılır. Türk İslam medeniyetinde önemli rol oynamış bir şehir. Bu şehirdeki manevi havayı, manevi ruhu Türk dış
politikasına taşımamız ve hissettirmemiz lazım. Üçüncü olarak ise Başbakanımız beni her ne kadar Dışişleri Bakanı olarak görevlendirse de, Konya'ya da hizmet etmek boynumuzun borcudur. Bu nedenle iki gün önce sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve milletvekillerimizle bir araya geldik. Konya'nın sorunlarını konuştuk. Burada da bu sorunları yerinde görmek istedik" diye konuştu.

"AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TÜRKİYE'NİN OLMAZSA OLMAZIDIR"
Davutoğlu, gazetecilerin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunlarla ilgili sorusu üzerine, "Bu yılların biriktirdiği bir meseledir. Bizim dış politikamızda ana unsurlar her zaman bellidir. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve işgal edilen topraklar dahil olmak üzere esenliği, Türkiye'nin olmazsa olmazıdır. Bu dış politikamızın Kafkasya'daki ana prensibidir. Ama aynı zamanda Kafkasya'da bir düzen oluşması, aynı coğrafya içerisinde birlik, düzen ve refah içinde yaşanması asıl amacımız. Bu sadece Kafkasya için değil Ortadoğu ve Balkanlar için de geçerlidir. Bazı süreçlerin zor olacağını biliyoruz. Ama nihayette ulaşmak istediğimiz, bölgesine güven, huzur ve istikrar inşa eden bir Türkiye'dir" şeklinde konuştu.

Sarkozy ve Merkel'in Türkiye'nin AB'ye girişi ile ilgi yaptıkları açıklamalar konusundaki bir soru üzerine ise Bakan Davutoğlu, "Bu konu ile ilgili gerek Başbakanımız, gerekse Stockholm'de ben açıklama yapmıştık. Türkiye'nin AB'ye giriş süreci bazı ülkelerin iç siyaset malzemesi olarak kullanılmamalıdır. Şu an Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Almanya gibi bazı ülkelerde genel seçimler yapılıyor. Bu nedenle bazıları AB'ye giriş sürecimizi iç siyaset malzemesi olarak kullanmak istiyor. Kısa vadeli faydalar ve bu tür polemikler yerine uzun vadede herkesin çıkarına olacak bir strateji izlenmelidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son olarak Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç ile ilgili gelişmeler hakkındaki bir soru üzerine ise, "Kendisi şu an yıllık izindedir. Gerekli değerlendirmeler yapılacaktır" cevabını verdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 14:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?