4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

‘Deliller yok edildi’ iddiası

KONYA’da 2 Şubat 2004’te çöken ve 92 kişinin yaşamını yitirdiği Zümrüt Apartmanı davasında, tutuksuz yargılanan sanıkların avukatları, İl Emniyet Müdürlüğü deposunda saklanan ve apartman yıkılmadan önce traşlandığı iddia edilen kolonların yok edildiğini iddia etti. 

Konya 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, tutuksuz yargılanan Zümrüt Apartmanı’nın fenni mesulu Ali Vedat Kaya, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki, taşeron İsmail Hakkı Canlıer ile sanık avukatlar ve Zümrützedelerin avukatları katıldı. Davaya Zümrüt Apartmanı’nda yaşamını yitirenlerin yakınları ile tutuksuz yargılanan Selçuklu Belediyesi çalışanları inşaat teknikeri Zeynel Ünal, İmar Müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez katılmadı. 

Belediye çalışanlarının avukatı Gürsoy Bilgin, apartmandaki kolonların traşlandığını ancak mahkeme tarafından bu unsurun yargılama sürecinde dikkate alınmadığını savundu. Bilgin, “İl Emniyet Müdürlüğü deposunda bulunan bu kolonları incelemek istedik. Ancak bugün itibariyle bu kolonlar yerinde değil. Bu nedenle tespit yapamıyoruz. Depodaki dellilerin akıbetinin ne olduğunu merak ediyoruz? Mahkeme bu konuyu araştırsın. Davada delliler karartılmış ve yok edilmiştir'' dedi. 

Taşeron İsmail Hakkı Canlıer’in avukatı Ömer Oğur ise “Mahkemenin denetiminde olan bu kolonlar mahkemeden izinsiz nasıl olur da yok edilebilir? Mahkeme bunu bir ihbar kabul etmeli. Kaybolan delillerin akıbeti araştırılmalı'' diye konuştu. Mahkeme heyeti, kaybolduğu iddia edilen kolonlar ile ilgili emniyete bir yazı göndererek konunun araştırılmasına karar verirken, tarafların tüm deliller üzerinde yeniden tespit yapıldıktan sonra bilirkişi raporu hazırlanması isteğini ise reddetti. Mahkeme, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun, oluşturulacak yeni bir 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından incelenmesine karar verdi.

92 KİŞİYE MEZAR OLDU
Selçuklu İlçesi Kerkük Caddesi’nde bulunun Zümrüt Apartmanı, 2 Şubat 2004’te kurban bayramının ikinci günü çöktü. Enkazda 92 kişi yaşamını yitirirken, 30 kişi de yaralandı. Apartmanın fenni mesulu Ali Vedat Kaya, 4 Şubat 2007’de Antalya’da yakalanarak tutuklandı. Konya 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Ekim 2005’te karara bağlandı. Mahkeme, TCK’nın 383/2 maddesi gereği “Dikkatsizlik ve Tedbirsizlik Sonucu Ölüme Sebebiyet Vermek’ suçundan proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki’ye 2 yıl hapis ve 440 YTL para cezası, taşeron İsmail Hakkı Canlıer’e 4 yıl hapis ve 440 YTL para cezası, fenni mesul Ali Vedat Kaya’ya ise 5 yıl hapis 440 YTL para cezası verdi. 3 sanık da yattıkları süreler gözönünde bulundurularak farklı tarihlerde tahliye edildi. 

Selçuklu Belediyesi’nde görevli inşaat teknikeri Zeynel Ünal, İmar Müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez de TCK 230/1 maddesi gereği ‘Görevi ihmal’ suçundan 1’er yıl hapis, 440’ar YTL para cezasına çarptırıldı. Belediye görevlilerinin cezası ertelendi. Ancak Yargıtay, 2006 yılında sanıkların yeni TCK’ya göre yargılanmaları, belediye görevlilerinin ise, ‘Dikkatsizlik ve Tedbirsizlik Sonucu Ölüme Sebebiyet Vermek’ suçundan yargılanmaları gerekçesiyle kararı bozdu. Sanıkların tamamı yeniden yargılanıyor.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 13:54:53
Güncelleme :18 Nisan 2007 Çarşamba 14:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?