6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Deniz ve havuzlar sağlığı tehdit ediyor

Yaz mevsiminin gelmesi ve okulların tatile girmesiyle birlikte serinlemek isteyenlerin ilk tercihi olan deniz ve havuza ilgi artıyor.

Bu ilgi gereken önlemlerin alınmaması halinde ise dış kulak yolu hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

Türkiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, dış kulağın kendine özgü bir savunma mekanizması olduğunu belirterek, "Özellikle havuz ve kirli deniz suyu ile uzun süreli temas ve kulağı temizlemek için kullanılan ucu pamuklu çubuklar, toka gibi nesneler dış kulak yolunun koruma mekanizmalarını bozarlar. Dış kulak yolundaki koruyucu kulak salgısı, sık ve abartılı yapılan temizliklerden olumsuz etkilenir. Bu durumda dış kulak yolu cildi kurur ve kabuklu kaşıntılı bir hale gelir. Ayrıca kulağa sokulan nesneler dış kulaktaki kiri iç tarafa taşıyabilmekte ve burada birikmeye sebep olabilmektedir. Kulağa kaçan suyla şişen bu kirler işitme kaybına ve ağrıya neden olabilir. Bunun da bir KBB uzmanı tarafından temizlenmesi şarttır" dedi.

Dış kulak yolu iltihabının ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi belirtileri olduğunu dile getiren Özbek, "Kulak kepçesi ve dış kulak yolu dokunulunca ağrı yapar. Çiğneme ve konuşma gibi çene hareketleri ağrıyı artırabilir. Kulak deliği kızarmış ve şişmiş, bazen de daralarak kapanmış bir hale gelebilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi yapabilir" şeklinde konuştu.

DENİZ SUYU ORTA KULAK İLTİHABI İÇİN EN GÜZEL SOLÜSYON

 Denize ve havuza girerken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Özbek, "Öncelikle kirli deniz ve havuzlara asla girilmemelidir. Kulak problemi olmayanların denize girerken tıkaç kullanması gerekmez ancak deniz veya havuzdan çıktıktan sonra dış kulak temiz bir havlu veya saç kurutma makinesi ile kurutulmalıdır. Orta kulak iltihabı olan çocuklarda geniz eti büyümesi de görüldüğü için bu çocukların havuza girmeleri tehlikelidir. Çünkü havuzun temizliği için kullanılan kimyasal maddeler, burun ve geniz bölgesi mukozasını tahriş ederek kulak ve sinüslere zarar verebilir. Bu hastalığa yakalanan çocukların denize girmeleri daha iyidir çünkü deniz suyu, mukoza için en sağlıklı solüsyondur" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 13:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?