6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Derebucak'ta taşkın alarmı!

Konya'nın Derebucak ilçesinde 4 gündür devam eden yağışların ardından tam kapasite dolan barajdan Beyşehir Gölü'ne su salınırken taşkın yaşandı. Ekili arazilerin sular altında kaldığı taşkın nedeniyle karayolunda asfalt çöktü.

Beyşehir Gölü'nü beslemenin yanında, Gembos Ovası'ndaki ekili arazileri su baskınlarından korumak amacıyla inşa edilen Derebucak Yılmaz Muslu Barajı, yağışlar sonucu tam kapasite doldu. Barajın dolması üzerine Gembos Derivasyonu'ndan tahliye kanalları aracılığıyla Beyşehir Gölü'ne su salınırken taşkın yaşandı.

Yağışların devam etmesi nedeniyle Konya'nın geçen yıl en verimli ve bereketli ovası seçilen bölgedeki arazilerinin tamamı buğday ekili olan Gembos Ovası'nın büyük bölümü sular altında kaldı. Derivasyon kanalından taşkın yapan suların asfaltta çökme yapması üzerine Derebucak-İbradı-Antalya Karayolu ulaşıma kapandı. Asfaltın bazı bölümlerinde ise çatlaklar oluştu.

Karayolunun ulaşıma yeniden açılabilmesi için seferber olan karayolları ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Yağışlar nedeniyle yol kenarındaki menfezlerin de sularla dolması üzerine Beyşehir-Akseki Karayolu'nun bazı kesimlerinde ulaşım kontrollü olarak sürdürülürken, yolda bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor. Taşkın sularıyla
derinliği 2 metreye ulaşan göllenmenin yaşandığı Derebucak ilçe merkezini Çamlık beldesine bağlayan yol da 2 gündür ulaşıma kapalı bulunuyor.

Bölgedeki çalışmaları yerinde takip eden Derebucak Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, cuma gününden itibaren yöreyi etkisi altına alan kar ve yağmur yağışı neticesinde, bölgedeki dereler ile barajın tam kapasite dolduğunu belirtti. Dağlardan çağlayan suların yanı sıra yer altı sularının ise yer üstüne çıkarak taşkınlara neden olduğunu kaydeden Kaymakam Yılmaz, karayollarının tekrar ulaşıma açılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kaymakam Yılmaz, "Derebucak ilçe merkezini Çamlık beldesine bağlayan yolumuz yoğun göllenme nedeniyle ulaşıma kapalı durumdadır. Bu bölgede de çalışmalar devam ediyor. Derebucak Yılmaz Muslu Barajı'ndaki su seviyesi tam savak hizasına gelmiş durumda ve tam kapasite ile dolu durumdadır. Buradan Beyşehir Gölü'ne muazzam bir su akışı söz konusu. Bölgedeki gerek pınarlardan, gerek yer altı sularından gerekse derelerden derivasyon kanalıyla Beyşehir Gölü'ne doğru bir su transferi devam etmekte. Son yıllarda kuraklık göz önünde bulundurulduğunda bu su bolluğu ve bereket sevinç yaşatmakta, bu bakımdan memnunuz. Gembos Ovası'nda bulunan çiftçilerimiz de arazileri sular altında kaldığı için mağdur durumda, bu nedenle de üzgünüz. Çiftçilerimiz ve mağdur vatandaşlarımız için devletimiz tüm imkanlarıyla onların yanındadır" diye konuştu.

Çiftçiler ise duruma tepki göstererek, Beyşehir Gölü ile birlikte baraj sularının Gembos Ovası'na da bırakıldığını ve bütün ekili alanların sular altında kaldığını ileri sürdü. Derebucak ilçesindeki Gembos Ovası'nın taşkın suları altında kalması üzerine harekete geçen İlçe Tarım Müdürlüğü bölgede inceleme çalışması başlattı.

Derebucak Tarım İlçe Müdürü Yavuz Ünüvar, ovanın sular altında kalmasının ardından çiftçilerden gelen talep üzerine zarar tespit çalışması başlattıklarını ve 28 bin dekarlık alana sahip ovanın 15-20 bin dekarlık kısmının sular altında kaldığını bildirdi. Yeşildağ beldesinde haşhaş ekili alanlarında taşkından etkilendiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 11:22:28
Güncelleme :27 Ocak 2009 Salı 11:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?