4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Derviş gibi Prens Charles

İngiltere Kraliyet ailesinin veliahtı Galler Prensi Charles'la eşi Cornwall Düşesi Camilla ile birlikte Konya'da Mevlana Müzesi'ni ziyaret edip sema gösterisi izledi.
 
Seyircilere yaptığı "Maneviyat Kıssaları" başlıklı konuşmasında Kur'an ayetleri, hadisler ve Mevlana'nın sözlerinden örneklere yer veren Charles, "İnsanlar arasında birbirinin kutsal değerlerine saygıyı da içeren ortak bir bağlılık anlayışına ihtiyaç olduğu" mesajını verdi.

Mevlana'yı övdü
Mevlana Kültür Merkezi'nde kendisi için düzenlenen özel sema gösterisi sırasında semazenlerin hareketlerinin anlamını eşi Camilla'ya detaylı olarak anlatan Charles, konuşmasında da "Son ziyaretimden bu yana 3 yıl bile geçmedi ama Türkiye'nin kültürel ve tarihi mirasını bir parça da olsa görebilmesi için bu kez sevgili eşimi de getirdim" dedi. 

Konuşmasında ölümünün 800. yılı anılan Mevlana'nın felsefesini öven Charles, "Mevlana'nın eserlerine Batı'da ilgi duyanların sayısının arttığını görmek beni memnun ediyor. Bu kimselerin kendi hayatlarında eksikliğini hissedip Mevlana'da buldukları şeyin ne olduğunu sorgulamaktan kendimi alamıyorum. Bu, hepimizin hissettiği ancak Mevlana'nın son derece iyi aktardığı yüreğimizdeki o özlem olabilir mi?" dedi. 

Batı'nın yüzyıllarca gerçeğin görünmeyen içselliğini ihmal edip sadece görünen dışsal boyutuyla ilgilenmesini eleştiren Charles, "Yürek zekâmızı, içgüdüsel niteliklerimizi terk ettiğimiz hissine kapılıyorum. Bize maneviyat kıssaları denen evrensel gerçekleri yüzyıllarca Doğu öğretti. Varlıkların iç gerçekliklerini görmemizi sağlayan şey kalbin özüdür. Yürek aklı bizlere birbirimizi daha iyi tanıyabilmemizin yollarını gösterir" diye konuştu. 

Mevlana'nın "Tanrı'nın insanoğlu için amacı gören bir göz ve anlayan bir kalp bulmaktır" deyişini anımsatan Charles, "Kendimizi bu amaca yeniden adamak ve yenilenen enerji ve çaba ile yeniden bu yola başkoymak için Mevlana'nın ebedi ikametinden daha iyi bir yer olabilir mi?" dedi. 

İnsanlığın iklim değişimi, canlı türlerinin yok olması, sel ve fırtına felaketleri gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Charles, "Yüreğin gözünü dinlemeyen, dış ve maddi dünyayı tek gerçeklik kabul eden dünya görüşüne sahip olmak bizleri bu tehlikelere karşı tamamen hazırlıksız kılıyor. Teknoloji ve yaratıcılığımız bu tehlikeleri tek başına aşamaz" dedi.

Ayet ve hadisle anlattı
İncil, Kur'an ve hadislerden örnek vererek "Bir İslam âlimi olmamama rağmen hadisleri okuduğumuzda aynı ilkenin geçerli olduğunu görüyoruz: 'Kendisi için istediği bir şeyi mümin kardeşi için de istemedikçe gerçekten iman etmiş olmaz'. Kuran da 'Hani sizler birbirinize düşman idiniz de o Allah gönüllerinizi birleştirmişti ve O'nun nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz' demiyor mu?" ifadesini kullanan Charles şöyle devam etti:
"Anlatmaya çalıştığım birbirimize bağlı olduğumuz gerçeği bizlere karşılıklı anlayış sorumluluğu da yüklüyor. Kendimizi, hayatımızda ve diğerlerinin hayatında mukaddes olana adamadan bu anlayışı nasıl sağlayacağız? Dünyadaki inançların ilahi metinleri ile âlimlerin mesnevilerinin bizleri ulaştırmaya çalıştığı nihai son budur."

Müze ziyaretinde galoş

Prens Charles, Mevlana Kültür Merkezi'nde kendisi için düzenlenen özel sema gösterisinde, semazenlerin hareketlerini eşi Camilla'ya detaylı olarak anlattı. Prens Charles ve eşi, müzeyi gezerken ayaklarına galoş giydi.


Özel ressamı mekanları çizdi

Charles'a semazenlerin başlarına taktıkları 'Mevlana sikkesi', el yapımı Konya kilimi ve Mesnevi'nin İngilizce tercümesi; eşi Camilla'ya da eşarp hediye edildi. 

Müzenin arkasındaki 'Gül Bahçesi'nde eşiyle poz veren Charles, "Burası kesinlikle muhteşem bir yer" dedi.
Yetkililere Prens ve eşine ikramda bulunulmaması uyarısı yapıldı. 

Charles, Çatalhöyük Çocuk Arkeoloji Atölyesi'nde eğitim gören çocuklarla bir süre sohbet etti. Charles, burada yetkililere "Hava çok soğuk, çocuklar bu soğukta buraya geliyorlar mı?" diye sordu. Bunun üzerine yetkililer, çocukların genelde yaz döneminde geldiklerini belirterek, "Siz geliyorsunuz diye çocukları getirdik" diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 18:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?