30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Derviş hücreleri eskiye döndü

DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, bu yıl yapılacak restorasyon çalışmalarında Mevlana Müzesi Kubbe-i Hadra'nın çinilerinin ve zemin döşemelerinin yenileneceğini, kalem işi süslemelerin sağlamlaştırılacağını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden ve Müze Müdürü Naci Bakırcı ile birlikte Mevlana Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mevlana Müzesi'nin yıllık 2 milyonu aşan ziyaretçisiyle sayısıyla Topkapı Müzesi'nden sonra en çok turist alan ikinci müze olduğunu hatırlatan Çıpan, müzeyi aslına uygun hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Çıpan, "Geçen yıl Derviş Hücrelerinin restorasyonu tamamlandı. Hücreler 16. yüzyıldaki

haline dönüştürüldü. 5 hücrenin geçici teşhiri yapıldı. Mevlana Müzesi Gülbahçesi'nde 6 normal, 1 engelli turnikeli giriş kapısı yapıldı. Ziyaretçilerin giriş kapısı önünde beklemesi ve Türbe'nin girişinde yığılmaların önüne geçilmiş olundu. Çıkış kapısı doğu yönüne yapıldı. Bu kısımda müze ve Konya'yı tanıtıcı eselerin satıldığı mağaza hizmete sokuldu. Sesli Rehberlik Hizmeti, 8 dilde hazırlandı. Ziyaretçiler 3 TL karşılığında yararlanmaktadırlar" dedi.

Bu yıl müzede restorasyonun devam edeceğini kaydeden Çıpan, "Mevlana Müzesi Kubbe-i Hadra'nın çinilerinde bozulmalar bulunmaktadır. Türbenin çinilerinin yenilenmesi çalışmaları yapılacak. Türbenin iç kısmında bulunan kalem işi bezemelerde dökülmeler bulunmakta. Bu kalem işi süslemeler yerinde sağlamlaştırılacak. Müze ön bahçesinde zemin döşemeleri yenilecek. Mescitte statik sorunların tespiti için Hareket İzleme Sistemi kurulacak. İhalesi önümüzdeki günlerde yapılacaktır" diye konuştu.

Çıpan, beraberindekilerle birlikte Mevlana Müzesi'nde restorasyon çalışması biten yerleri gezdirdi.

DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
DERVİŞ HÜCRELERİ 400 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2011 Salı 14:41:04
Güncelleme :8 Şubat 2011 Salı 20:02:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?